08-06-07

Barbeque met cederhout


Nieuwe spullekes voor in de keuken, daar kan ik toch zo moeilijk aan voorbij, en verleden week was 't weer prijs bij Delhaize.
Een plankske in cederhout om op te grillen, dat was het
wat deze keer mijn ogen uitstak...
Er was een groot formaat voor zowat 9 euro, maar ze hadden ook een kleiner formaat voor net geen 5 euro.
Ik had er vaag al eens over gelezen in een culinair blad,
tja, en dat moet de dees dat ook proberen hé ...

Volgens de uitleg die erbij zit is het ideaal om vis op te roosteren,
omdat de aroma's van het cederhout in de vis trekken,
en uw vis op een natuurlijke wijze gaart, zonder dat de bbq vuil wordt!
Dat tot daar aan toe, het avontuur om een nieuwe smaak
en bereidingswijze te ontdekken is voor mij veel belangerijker,
dus belandt dat plankske in mijn karreke.

Ge moet dat dus minimum 20 minuten, tot een paar uur in lauwwarm water leggen.
De vis al of niet (droog) marineren met kruiden en zeezout.
Ik had hiervoor zalmforelfilet met vel.

Awel ja, toen we 's avonds thuiskwamen van een uitstap was mijn plankske goed gesopt en klaar. Keppe steekt de bbq aan.IMG_2033
Leg, als de bbq goed heet is, de plank op de rooster en doe het deksel dicht, staat er.
Mijn keppe zegt dat onze bbq daarvoor  niet heet genoeg zal worden
en vindt dan maar dat die rooster niet nodig is,
rechtstreeks op de houtskool, da's veel beter!
Ik ben dan niet degene om hem tegen te spreken, dus ja...
Bbq is nu eenmaal een mannentaak hé?
Dat rookt, dat sputtert en dat sist, maar op dat blaadje staat dat ge u dat niet moet aantrekken, want 't is dat die de goeie smaak aan uw vis geeft!

Check het stuk vlees na 15 min, staat er ook op!
Daar ben ik nu toch niet echt gerust in, en na een minuut of vijf vraag ik toch om efkes te kijken.
Keppe doet de bbq open, en we zien dit...bbq ceder

Mijn vis in de fik, met plankje en al!!! Ach ja!!
Zjuust, dat stond er ook nog bij, hou een plantenspuit in de buurt!

Soit.

Het is toch nog goed gekomen, we hebben de vis kunnen redden van de vlammen, en 't was inderdaad lekker, een beetje een gerookt smaakje...
( nie moeilijk, maar kom !)

't Ander goei nieuws is, dat ik nog één plankske over heb,
want er zaten er twee in!!!

Hihi, maar volgens mij moet er toch een andere manier zijn , niet?

15:51 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (18) | Tags: bbq, koken, cederhout, zomer, terras |  Facebook |

Commentaren

hout op vuur dat kan bijna niet anders dan branden. Ik zou die plankjes gebruiken om mijn vuur aan te steken :-)
Mss volgende keer op het rooster proberen? Op de laagste stand?

Groetjes patsy

Gepost door: patsy | 08-06-07

Wij hebben geen scheel op de bbq. Gaat dat dan ook? En het feestje was niet zo leuk dan ander jaren maar ik heb me wel geamuseerd. Vooral me tegoed gedaan aan de desserkes. Fijn weekend!

Gepost door: nana | 08-06-07

Hihihihihi Ik heb het hier bijna bescheurd van 't lachen! Ik heb er mijn ventje bijgeroepen en die lag ook plat! Zusje toch! Schitterend! Misschien volgende keer idd. rooster op de laagste stand?
Liefs

Gepost door: Bientje | 08-06-07

Hahahaha ! Jientje, af en toe mag je je keppe ne keer tegen spreken hoor. Da's beter voor de vis. Hahaha.
Dit is een goeie.
Veel groetjes !

Gepost door: Piet | 08-06-07

Hahahaha zus toch!!! Konden jullie dan echt niet denken dat dat in de fik ging gaan?? Hout, daar maken ze houtskool van!! Hahahaha!! Leuk verhaal!!
Groetjes!!
P.S Ik zend je een paar foto's door zoals je gevraagd hebt.

Gepost door: lena | 08-06-07

Hahahahahaaaa! Toch maar op het rosster de volgende keer? hahahahaa! Maar het moet kunnen zo ook hoor! Heb Jamie Oliver zoiets weleens zioen doen met een vis in kruiden in natte kranten...ook zó op de kolen! Kranten verbrand natuurlijk, maar de vis kwam er goed uit!
Groetjesssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 08-06-07

Amai, mijne frak. Da's wel een heel drastische manier van koken, he !

Gepost door: els | 08-06-07

Hoi Jientje ... Ik kom even binnenwippen om jullie een fijn weekend te wensen! En hopelijk komt het bbq weer terug... dan kan je terug vuurke stoken hé...
Liefs en een likje van ons Kelleke

Gepost door: Chris | 08-06-07

vis En toch denk ik dat je ventje nog zo fout niet is hoor, maar dan moet je dat plankske wel regelmatig natspuiten zodat het niet kan drogen, en dan wordt de vis gerookt door de rook... Denk ik...

Hoe herken jij mijn tuintje dan? Door Bientje?

LIefs,
Inge

Gepost door: Inge | 08-06-07

Verbaasd? Dat ik niet kan koken, wil nog niet zeggen dat ik niet enorm van kookprogramma's op tv kan genieten hoor! Heeerlijk! The Two Fat Ladies, Jamie dus, Nigella, die Australische knakkers, Ready Steady Cook met die heerlijke Ainsley Harriot ( Axel had bijna Ainsley geheten...en als ik van te voren geweten had, dat ie zo donker zou worden was dat zéker door gegaan! hahahahahahaaa!)...nou ja...vooral de Engelse kookprogramma's...de Nederlandse zijn hier een aftreksel van...een waterige! hahahahhaaaa! Die Engelsen kunnen tegenwoordig ook best koken hoor...ik vind het er in ieder gavl altijd heerlijk uitzien...maar ja...als je zo'n kok bent als ik, ziet álles er algauw super uit hè! whahahahahahahahahhahahahahhaaa!
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 08-06-07

Whoehahahahahaha Niet te geloven, gij !!!! Gooh uwe Keppe en den Berre zullen veel tegen mekaar kunnen vertellen denk ik hahahahahahahaha....die gaan mekaar beklagen dat het nie schoon meer is hahahahaha
Slaawel Jientje, groetjes;-)

Gepost door: nicole | 09-06-07

hahahahahahahaaaaa LOL!!!!!!! Wat een afgang!!!! En jij durft ons dat allemaal meedelen???? moehahahahahaha!!!!!!! IK zou met zoiets nog durven afkomen maar Blahman zou rap zeggen dat ik zot ben!!! Hahahahahaha, prachtig gewoon, mens toch, waar halen jullie het uit, hahahahahahaha!!! Ik lig hier dubbel: straks de foto aan Blahman laten zien sè!!!!

Gepost door: Blah | 09-06-07

plankje moet inderdaad OP het rooster... dan verschroeit onderkant en geeft rook aan de vis (of het vlees...) op de bovenkant...

Gepost door: PH | 11-05-08

plankskes Wij hebben deze plankskes ook gebruikt en waren nochthans zeer tevreden. De winkel heeft ze nu alleen niet meer. Weet iemand waar ze nog op voorraad zijn?
Dank, Rene

Gepost door: Rene de Brouwer | 20-08-08

Hallo, hier een berichtje uit Nederland.
Ik heb deze plankjes meermalen gebruikt, op het rooster dan weliswaar, maar werkt uitstekend!
Ipv. 20 minuten weken, gewoon een paar uur.
Dan eerst het plankje erop.
Als deze droog is nog wat zeezout en peper, en dan vervolgens vis, met vel (ingekeept) naar beneden en grillen maar!!
Heerlijk!! (zalm, zeebaars, forel, T-bone steak, ribeye, allemaal lekker)

Ik hoop dat het een jullie culinaire genieters hier mee vooruit kunnen.
Want qua supermarkt assorteringen kunnen we in Nederland nog Zoooo veel van jullie leren.

De groeten!

Gepost door: Simon | 09-09-08

Oh, en voor alle liefhebbers die ze bij delhaize niet meer kunnen krijgen.

http://www.justsmokedsalmon.com/planks.htm

Gewoon bestellen joh, is veel gemakkelijker ;-)

groet,

Gepost door: Simon | 09-09-08

Met verbazing heb ik naar de foto"s gekeken. Hoe kun je denken dat hout, ondanks dat het nat is,niet in de fik gaat? De plank moet je een uur in het water ondergedompeld houden en in een voorverwarmde over op 170 graden doen of anders goed nat op een rooster op de barbeque (anders heb je weer rooksignalen hi,hi).
Ze zijn nog steeds te koop o.a. in Den Haag bij de kookwinkel de Garde.

Gewoon nog een keer proberen.

succes en groet
Giselle 19-02-2011

Gepost door: Giselle | 19-02-11

Inderdaad bij En Garde te koop en nog vele andere verkoopadressen. Kijk maar even op www.kokenophout.com of www.ovenplank.nl

Gepost door: emilie | 28-05-12

De commentaren zijn gesloten.