30-06-07

Cake aux olives

Iets lekker Provençaals voor bij de aperitief,
voor het eerst gegeten bij "den boer"... 

Dit is een recept uit een Provençaalse kookboek.
Ik heb het al meerdere keren met succes gemaakt.cake aux olives

Benodigdheden:

  • 250g bloem
  • 3 eieren
  • 100g gemalen Emmenthal
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150g olijven, zwart en groen
  • 150g gerookte spekjes
  • 10 cl madeira    (mag ook 5cl Noilly Prat en 5cl madeira zijn)
  • 10cl olijfolie
  • peper, zout

De eieren loskloppen in een kom.
De bloem en het bakpoeder erover zeven en mengen.
De olijven hakken.
Vervolgens de olie, de madeira, de olijven, spekjes en kaas toevoegen, naar smaak kruiden met peper en zout.
Oven voorverwarmen op 180°C.
45' bakken op 180°C
Testen met een naald, in de oven van het vakantiehuis
was de reeële baktijd maar een goed half uur..

En om te eindigen nog een goeie reclameslogan uit de oude doos..

...heures moins quart,
c' est l'heure du Ricard!

16:45 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vakantie, provence, recept, aperitief |  Facebook |

29-06-07

Eten bij "den boer"...

Ik had het adres van een klant gekregen, toen we voor het eerst
naar de Provence zouden reizen.
Gaan eten bij de boer, dat moet je zeker eens doen, hadden ze gezegd.
Précautions: veertien dagen op voorhand nie eten!!!!! (op zijn minst)

Bon, je moet dat doen als 't écht heel warm is,want het eigenaardige aan een Provençaal is, dat ze er nogal de voorkeur aan geven om binnen te zitten. Voor Belgische normen volstrekt onbegrijpelijk, het minste zuchtje wind en er wordt buiten niet gedekt, zonde!
Nu, het allereerste jaar, dat we ons aan dit eetfestijn gewaagd hebben,
zaten we buiten onder een machtige plataan.

Scannen0002
De dochter des huizes doet de bediening aan tafel.
Geen poeha, gewoon Provençaalse of boerenbuitense eenvoud.
Plastieken stoeltjes, en een tafel met een "toile cireetje".
De ganse maaltijd (of toch bijna) uit hetzelfde bord eten.
Een fleske rosé en een fleske rood op tafel, en als je er meer wil moet je maar zwaaien.
Een karaf water met ijs.
Bij den apéro, eenvoudige dingen, wat olijven of cake aux olives
(recept volgt nog wel), wat rillette, en stokbrood.
Maar dan begint het!
Eerste gang is een "salade verte", druipend van de lekkere olijfolie,
en met vers gebakken warme kippenlevertjes,
een kom waar je niet kan over kijken...
Maar je hebt honger..
Dan volgen de terrines, terrine de lapin, terrine tricolore met tomaat, spinazie en ei, offe....ja, dat hangt zo een beetje af van het humeur van de chef, en wat het ook was die op die moment "slachtrijp" was.... Soit.
Gewoonlijk nog begeleid door een lekker pikante tomatencoulis.Scannen0005

Hier begin ik gewoonlijk al last te krijgen..

Het hoofdgerecht ben je meestal al tegengekomen onderweg naar binnen, een grote "grill à la broche", een draaispit met daarop
een stééééévig stuk vlees, vandaag is het een gigot d' agneau.
We trippelen al eens richting sanitair, kwestie van de beentjes eens te strekken, want het is hier nog nie gedaan!
Bij het lam, een stoofpotje van groenten, de l' épautre, dat is een soort graan, lekker.
Maar véél! Enne als je niet genoeg eet naar Provençaalse normen, dan mag je het horen !

Gelukkig is er de tuinslang, die in de kruin van de plataan hangt. De gaatjes die erin geprikt zijn zorgen voor een heel simpele frisse verfrissing.
Het zachte briesje zorgt af en toe voor een heerlijk neveltje, zalig!
Je voelt de hitte van het middaguur echt niet.

Na het hoofdgerecht volgt een assortimentje kazen uit de buurt, geitekaasjes, enfin, om te smelten, allemaal omter lekkerst.  
Pffff, de wijn wordt voortdurend bijgevuld, de patron kan geen lege glazen zien!

Tegen dat we aan den dessert gearriveerd zijn zien we ze al serieus vliegen!
Het dessert mag je kiezen, weeral volgens het humeur van de chef
is dat dan een île flottante, of een crème carramel, mousse au chocolat,
je weet wel, allemaal van die "light" dessertjes!

Tegen de tijd dat de maaltijd ten einde is barst je zowat uit je voegen!!

Koffie!!!!

Dat is al waar je nu nog naar verlangt, maar dat is buiten de patron gerekend.
Wat nu volgt is niet voor gevoelige zielen.
Hij doet nu zijne toer met een heel geheimzinnige fles.
Hij is er fier op, zelf gestookt, al zeggen ze dat precies niet echt hardop... ( les impôts).
De fles is gevuld met iets wat minstens 45° is, vol groene kruiden, goed voor de spijsvertering. Zeggen ze.
Best dat we zo goed gegeten hebben net, want anders was er een gat in.
In je maag!
Koffie is er ook hoor, maar dan in een vingerhoedje, en goed voor dat tweede gat in uw maag!!!! Of ze gieten die explosieven rechtstreeks in je koffie, kan ook!

Als je dit allemaal overleefd hebt, dan zwijmel je richting auto.
Ik hoef er waarschijnlijk niet bij te vertellen hoe hard
dat dat klopke aankomt, als je na zo'n rijke maaltijd
de koelte van de plataan inruilt, voor de hitte van de volle zon!

Het adres?

Ferme - Auberge de l'Houmet
1544, Route de Velleron
84170 Monteux
(France)
Tél 04 90 66 76 35

Elke dag op reservatie, enkel 's middags.
Gesloten op woensdag.
Zeker warm aanbevolen!

 

16:45 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (10) | Tags: vakantie, ferme auberge, provence |  Facebook |

28-06-07

Merci Saint-Pierre!!!

hemelpoort
Lena & Bientje
: "Bonjour Saint-Pierre!"
Saint-Pierre: "Ah, les Dames!"
Saint-Pierre
L & B
: "Saint-Piehèrrre? Wij hebben een vraagje... Komen wij in de hemel? Worden wij engeltjes?
Echte engeltjes hé Saint-Pierre, met vleugeltjes!"
Saint-Pierre: "Waarom vragen jullie dat?"
L & B: "Wel Saint-Pierre, we zijn twee hééééél brave meisjes. Maar we hebben een stout zusje, Jientje.
Ze brengt slechte dingen bij ons naar boven Saint-Pierre!"
Saint-Pierre: "Ja! Jientje! Ik ken haar... ze kan nogal aandringen hé! Ze is hier al eerder eens geweest!
Welke slechte dingen hebben jullie dan wel gedaan?"
L & B: "Saint-Pierre, wij werden gedwongen om te goegelen! En niet zomaar goegelen hé, maar goegelen op HUNKS!"
Saint-Pierre: "En vonden jullie dat leuk?"
L & B: "Euhhh, nnnnjjjjeeeee! Allé, eigenlijk toch wel een beetje... Het went wel!
We hebben ze ook een klein beetje bewerkt... met Photoshop."
Saint-Pierre: "Bewerkt met Photoshop?"
L & B: "We hebben ze een beetje aangekleed... met klompjes enzo! Kwestie van het bloot een beetje te bedekken.
anjinha31 engelkoffie2

*

*

*

En? Saint-Pierre? Hebben we nog kans om engeltjes te worden na het goegelen en bewerken van hunkjes?"
Saint-Pierre: "Engeltjes? ENGELTJES?... KIEKENS, dat zijn jullie!!!! Jullie moesten dat al veel eerder gedaan hebben!!!"
kipbril

*

*

*

the blogging sisters
Lena & Bientje

16:09 Gepost door Jientje in Geluk | Permalink | Commentaren (10) | Tags: humor, familie, hunks |  Facebook |

27-06-07

Steegje in l'Isle-sur-la-Sorgue

fr_j11_01
We lopen met ons mandje aan de arm door dit straatje, op weg naar de markt.
Hier kan je de swingende muziek van Gig Street al horen.fr_j11_13
Ik vind de kleuren van de huizen hier zo mooi,
hoewel verf hier toch eigenlijk maar een vaag begrip is,
ik heb nog niet vaak schilders aan het werk gezien hier.

Die verweerde warme kleuren, afgebladderde verf op de luiken,
dat typeert nu juist helemaal de sfeer van de Provence.

Hoe noemen ze dat ook weer..

"Couleur Locale ??

13:45 Gepost door Jientje in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vakantie, provence |  Facebook |

26-06-07

Gig Street

Ik wil je voorstellen aan onze favoriete muziekgroep uit de Provence...                                                                                                                   


Gig Street heten ze, en ze spelen gewoon op straat ! Het filmpje op zich stelt niet zoveel voor, maar de muziek die ze spelen eens zoveel !!

Terwijl ik dit zit te schrijven ben ik naar hun live cd aan het luisteren, we hebben ze al allemaal gekocht, en ze worden hier "grijs" gedraaid !!

Dit is gefilmd in l'Isle-sur-la-Sorgue, waar ze 's zondags staan, op de hoek van twee kleine straatjes. De mensen die langslopen zijn op weg naar de markt.
In Saint-Rémy staan ze hier...
doc-9

Op de trombone Eugène Gerritsen, ondertussen jammer genoeg overleden..
De zanger is Léonard Blair, afkomstig uit New Orleans. Met de zware overstroming een tweetal jaar geleden maakte hij zich ernstig zorgen om zijn mama. In het begin reisde hij over en weer tussen Frankrijk en de States, maar ondertussen is hij vast in Frankrijk komen wonen en doet zijn best om zoveel mogelijk frans te spreken...

Op het filmpje zie je verder Claude Gonnet, "on guitars"...en Gianni Mozillo, de Italiaan op de contrabas...

Get out of here and...give me some money too ...

Et, c'est tout, messieurs-dames ..

25-06-07

Zijn de blogging sisters nog te braaf??

Gezien we van ons zusje strikte regels werden opgelegd wat betreft de volgorde van haar postjes, waren we genoodzaakt dit postje een beetje later te zetten!

Ondertussen schatten we dat MizzD wellicht bijna haar 104.000ste bezoeker zal verwelkomen, maar die 100.000 wilden we toch niet ongemerkt laten voorbij gaan!
We hadden haar dan ook een HUNK beloofd, ééntje voor haar alleen, hoewel... Blah mag met z'n voetjes spelen of toch alleszins met zijn klompjes!

nude man op klompenkopie
Misschien hangen er achter zijn bord nog wel ergens klompjes?
Goudklompjes??? Hihihihihi.
Anyway, geniet ervan!
Dat doen wij ook!

*

*

Ons zusje stuurt ons nog enkele sfeerbeelden door uit de Provence, want ze is bezorgd dat we haar bezoekers niet goed soigneren!


agriculteurs2


Oh la la, la douce France!

agriculteur

J'aime j'aime la vie.... et les chèvres!

Deze twee heren zaten gisteren in haar zwembad toen ze terugkwam van de markt. Ze riepen in koor: "Hey Jientje, c'est l'heure du Pastis!"

bij Jientje in 't zwembad

*

*

*

*

the blogging sisters
Lena & Bientje

13:30 Gepost door Jientje in Geluk | Permalink | Commentaren (12) | Tags: rond getalleke, hunks, humor, familie |  Facebook |

24-06-07

Markten in de Provence

Onze meest geliefde bezigheid op verlof in de Provence is het bezoeken van onze favoriete marktjes.
Voorzien van een rieten mand om de boodschappen in op te bergen,
net als de mensen van ginder, rondslenteren en genieten van de geuren en de kleuren van de Provence.
db_stand_marche210
Heerlijk geurende zeepjes..
Je zou er wel van elke geur eentje willen, méér dan dat je kan opgebruiken!
fr_j11_12

Mijn favoriete "kaaskraam", hier kan ik ook nooit voorbij!
Al is enige omzichtigheid wel geboden hier, dat wil ik er wel even bij vertellen.
Provençalen houden van "veel", en van grote stukken!!
Probeer als ze je een stuk kaas verkopen lief in hun ogen te kijken,
en vooràl hun handje vasthouden als ze het mes erin zetten,
anders gaat je weekbudget op aan een paar stukken kaas!
fr_j11_02
Lavendelboeketjes, overal te koop!
philippe

Philippe, in gesprek met een bevriende marktkramer.
Bij hem ( rechts op de foto) kopen we de gedroogde sauçissons voor bij de aperitief.
markt salade
Ooit al zo'n berg sla gezien?Scannen0010
In de loop van de jaren zijn we zo'n beetje "van alle marktjes thuis",
en weten we precies waar onze geliefkoosde leveranciers te vinden zijn!
Aan verse waar géén gebrek, keuze te over, en ik vind het heerlijk
om met àl die heerlijkheden èn de opgedane inspiratie 's avonds een lekker gerechtje te verzinnen!
Voor ons is dit echt genieten..

 

16:15 Gepost door Jientje in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vakantie, provence, markten |  Facebook |