13-11-07

Appeltaart

Ach ja, de appeltaart!
Ik was blij verrast om een reactietje te krijgen van Marta,
die vertelde dat ze al heel lang komt lezen bij mij, en dat het recept van de appeltaart haar toch wel heel erg aansprak,
en of ik dat misschien eens wou neerpennen een van de komende dagen? 
Tuurlijk Marta, waarover zou ik anders moeten bloggen?
Daarbij, ik weet uit ervaring dat er nog zijn die zaten te kwijlen, toch?
Awel, ik had dus ook deze keer weer mijn digitaaltje in de aanslag ...

IMG_5047

Eerst en vooral, wat heb je nodig?
- een pakje kruimeldeeg voor de bodem.
- frangipanemix van Aveve, gemaakt met 250g mix, twee eitjes en 100gboter.
- een paar speculooskoekjes.
- ongeveer een 100 g walnoten, of wat meer, maar liever niet minder.
- Een appeltje of drie
- Een klont boter
- Een goeie lepel honing.  

Bekleed de bakvorm met het kruimeldeeg.
Prik gaatjes in de bodem met een vork, ik weet niet of dat hier ook
echt nodig is maar ik doe dat altijd als ik bak, dus....
Bestrooi met wat gehakte walnoten en wat kruimels van speculoos.
( Nog niet al de koekjes en noten verbruiken want je hebt er nodig voor de bovenkant ook straks. )
Een zestal minuutjes voorbakken op 200°C, dan krijg je dit.
Okee okee, het ziet er inderdaad een beetje "rustiek" uit, maar ja!

IMG_5050

Vervolgens de boter smelten met een goeie scheut honing.
Je zou er ook een beetje Calvados kunnen bijdoen.

IMG_5048

En dat dan zo een beetje laten carameliseren....Mmmmmm, goh!
De gepelde en in kwartjes gesneden appeltjes toevoegen en er
efkes goed in ronddraaien.
Ik heb er ook nog een beetje kaneel op gedaan hier, maar het kan ook gember zijn, of vanille...
Of alleen de Calvados, zie maar hé?
Ge kunt er ook géén Calvados indoen en 'm in't geniept zélf uitdrinken!
Whahahaha, ge ziet maar!
Laten afkoelen.

IMG_5049

Ondertussen de frangipânemix maken.
Je kan er natuurlijk ook iedere andere cakemix voor gebruiken of een traditioneel cakebeslag maken, dat moet je zelf weten hé?

IMG_5052

Voilà, en dan doe je dat beslag op het kruimeldeeg, de appeltjes netjes erover verdelen, en de rest van de noten en de koekkruimels erbovenop. IMG_5054

En dan nu den oven in op 180°C voor 40 minuten.
Dat is hier dus allemaal op die foto te zien hé mensen?
Ben ik goed of ben ik goed??
Whahahahaha!

IMG_5072

Ondertussen moet je wel zien dat je je man of je kinderen buiten werkt, want anders is 'r direct al een stuk uit hé?? 
Néh! Dat is'm!!

Serveersuggestie:
Drizzle wat honing op je bord, en serveer met een bolletje vanilleijs.
Noot van de redactie: Deze taart kan je heel goed lauw eten.
Allee ja, 'k zal 't anders zeggen, hij zal de kans niet krijgen om af te koelen!

IMG_5075

Awel hé, en hij smaakte zeker zo lekker als in mijn hoofd!
En d'r waren d'r nog die't lieten smaken!

IMG_5077

Goh, gooohhh, gooooooooohhhh!!! Zààààààlig lekker, al zeg ik het zelf!
Marta, laat eens ne keer iets weten hé?
Och ja, de anderen ook hé natuurlijk?


Trouwens ik heb nog een oproep.
Vanaf 15 november begint de Week van de Smaak.
Ik ben van plan om daar één en ander mee te doen.
Zijn er nog mensen die geinteresseerd zijn?
We zouden weer zo'n linkenkolommetje kunnen maken of zo,
kweenie, zijn er suggesties of ideetjes?

15:45 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (20) | Tags: bakken, recept, week van de smaak |  Facebook |

Commentaren

lekker ! mmm, dat ziet er lekker uit !!!
Als ik me binnenkort eens verveel,
weet ik wat ik ga doen ... appeltaart maken !

Gepost door: °Ch | 13-11-07

Dat ziet er njammie uit :-)
Ga ik zeker ook een keertje uitproberen :-)

Week van de smaak??? Euhhh.. ik ben niet mee :-(
Vertel je eens wat meer?

dikke knuffels

Gepost door: viviane | 13-11-07

miam miam ik heb al honger
dedjuu dedjuuuuuuu nu dat ik het gevecht weer aanga met mijn balans !!!!
ik zal het toch maar eens uitproberen hihi

Gepost door: callemie | 13-11-07

Hahaha zus!! Da van die Calvados, dat is nu eens echt iets voor jou!! Ik durf wedden dat de Calvados bij jou ook die taart niet gezien heeft maar rechtstreeks binnen gegoten werd! Zjuust of zjuust? Hahaha!!
Week van de smaak? Een woordje uitleg graag!
Groetjes!!

Gepost door: lena | 13-11-07

Sappig beschreven zus! En de Calvados zal we EN in de taart EN in een glaasje gezeten hebben bij jou! Hihihihihihi
Liefs,

Gepost door: Bientje | 13-11-07

Dag Jientje Mmmmm, Ik ben zeker dat jij zult scoren met je heerlijke recepten in "de week van de smaak". Lieve groeten,

Gepost door: Joke | 13-11-07

Mmm lekker, stuur maar een stukske op ;-)

Bedankt voor je beterschapswensen.

els

Gepost door: els | 13-11-07

Helaba! @ iedereen die dat denkt, dat van die Calvados is nie waar! Jammer genoeg (hihi) heb ik daar maar pas aan gedacht als ik dat posje gemaakt heb! Pfff!

Gepost door: Jientje herself | 13-11-07

Heerlijk... zo te zien. Je bent een 'crack', om in te bijten, allez in de appeltaart hé. Ik ga een van de dagen ook ingang schieten, we hebben hier kisten en kisten en k... appelen staan, uit de hoogstamboomgaard. En de bakker is op vakantie. Komt dus goed uit.

Gepost door: Chris | 13-11-07

Wat vergeten ... Goed idee ... om een linkenkolom met receptjes ... winterse bereidingen? voor de feestdagen? We horen (lezen) het wel hé. Doei

Gepost door: Chris | 13-11-07

MJAMMM! Het water loopt me in de mond! Maar helaasss...ik zie alweer allerlei dingen die ik hier niet zal kunnen krijgen...want ze zeggen me niks! Maar als ik mijn eigen vertrouwde appeltaart ga bakken, zal ik eens walnoten en speculaasjes toevoegen...lijkt me erg lekker!
Lieve groetjesssssssssssss!
ps. wat die week van de smaak betreft...ik heb geen smaak...weet je nog! whahahahhaha!!

Gepost door: mizzD | 13-11-07

ewel Jientje Ik had je gezegd dat ik graag voor Moonray's verjaardagsfeestje het receptje wou, ewel, ik dat dat zaterdag klaarmaken! En ik laat je weten hoe het was!

Gepost door: patsy | 13-11-07

Jientje, heel erg bedankt om het recept met ons te willen delen. Bij eerstvolgende gelegenheid ga ik dat zeker eens proberen. Onze Ellen lust maar 1 soort taart, en dat is appeltaart, dus...

Gepost door: Annick | 14-11-07

Wegens... veel te veel te doen deze dagen las ik dit pas nu, maar nog dit weekend wordt deze taart hier gebakken! Duizend keer dank!
Trouwens, ik had nooit gedacht dat je mijn vraagje nog eens extra zou melden in je blog, verdient iemand die zo weinig reageert dat wel?
Ach, ik geniet telkens weer van wat je mailt, en daar doe je het ook om, zo denk ik toch.

Marta

Gepost door: Marta | 14-11-07

=^..^= mmmmmmmmmmm Jientje, die taart........ hééééééééérlijk ziet die er uit....
Jammer dat ik te weinig tijd heb momenteel, ik heb ook wel een paar lekkere receptjes... 't zal voor nen andere keer zijn, helaas...

Gepost door: Talleke | 16-11-07

Now I Need Pie! Seriously, I can't read a word of this except for the words that are similar in English. HaHaHa...but the pictures speak for themselves! That is some real good looking pie...a work of art. Now I have a hunger for home made apple pie.

Gepost door: Christine Braun | 16-11-07

melding beste, ik heb uw blog op mijn huidige blogpost gezet, kwestie van iedereen van de appeltaart te laten genieten
bedankt en smakelijk
ps, wil gerust meedoen voor de week van de smaak, u geeft maar een seintje

Gepost door: niki | 21-09-08

Groot Succes Ik heb de appeltaart vandaag gemaakt voor een familiebezoek en het was een groot succes!

Bedankt om het recept te delen!

Gepost door: appeltaart | 02-11-08

bestekan je me eens goed uitleggen hoe jij die frangipanemix maakt al de rest heb ik wel door.
merciekes

Gepost door: eva | 29-12-08

Super lekker!!! Deze taart is gewoon fantastisch! Dank u!

Gepost door: Philip: de Kruimeltaart liefhebber :) | 28-04-11

De commentaren zijn gesloten.