14-11-07

Week van de smaak


Een beetje meer uitleg, zo klonk het hier.
Awel, de week van de smaak wordt voor de tweede keer in ons landje georganiseerd.  Het loopt over gans het Vlaamse land en er is vanalles te doen en te beleven rond dit oneindig interessant onderwerp .
Ik had gisteren de brochure zien liggen in de Standaard boekhandel en mijn oortjes waren onmiddelijk gespitst.

Week van de Smaak 15 - 24 november 2007 

Is er nu iets heerlijker dan smaak, dacht ik meteen!
Smaken, die zoveel kunnen verschillen?
Les gôuts et les couleurs, ça ne se discute pas?
Oh jawel hoor, de Fransen zijn er trouwens zélf ook al mee begonnen! 

Ik vind dat trouwens een heel inspirerend onderwerp om over te bloggen,
en ik ben van plan om daar een weekje mee te vullen.
Nu, Blahke, je moet niet bang zijn, je gaat niet verdikken van te kijken hé,
daarbij, ik zal ook niet alle dagen een recept publiceren .
Maar er zijn zovéél dingen die je over smaak kan vertellen.
De smaak van fruitpap, met een paar goei vettige foto's bij,
dat lijkt me al een superleuk postje voor de bloggende mama's en oma's. 
En de fotoblogskes, die zouden zulke foto's kunnen zetten....

IMG_2147


Ba kweetnie, ik doe maar een suggestie hé? 
Trouwens alleen al over dat stokbrood of de smaak van die ouderwetse tomaat zou ik al een postje kunnen schrijven!
En mizzD die gisteren beweerde dat ze géén smaak heeft? Pffff!!!
Waar haalt die dat uit? Ze kan bakken als de beste en die postjes over die pruimenboom en die Hollandse nieuwe die herinner ik me nog goed, dus?
Trouwens, er werd in september in Nederland ook een week van de smaak georganiseerd, klik maar eens ne keer hier?
Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, kokende burgemeesters ... 
( De Croo doet zelfs mee, maar waarom verwondert me dat nu niet, hihi, zo ne smulpaap!)   allee ja, vanalles, marktjes, rondleidingen, wandelingen,
je kan het zo gek niet bedenken.
Op de homepagina kan je trouwens heel gemakkelijk zoeken wat je wil doen. Heb je zo'n activiteit meegemaakt?
Zet er dan een verslagje van op je blogje.
Da's drie keer leuk, een keer om mee te maken, ene keer om erover te schrijven, en voor ons om te lezen! Och ja, en de foto's niet te vergeten!

En dan natuurlijk af en toe een receptje d'r tussen, altijd leuk.
Of over je grootmoeder haar stoofpotjes,... wafels bakken met de kindjes?
Mmmmm, het water loopt al over mijn hart, da gaaat leuk worden! Tsss!

Goh, goo, goooooh,
ouderwetse snoep uit het snoepwinkeltje van je kinderjaren??
Zo'n mooi onderwerp!

IMG_4432IMG_4157
Man man man, er is geen eind aan! Ik zie 't zitten!!
Weten we weeral met z'n allen wat geschreven!
Dat wordt een super lekker weekske, mmmmm!
Nu vraag ik niet aan iedereen om alleen maar dààrover te schrijven hé,
iedereen is vrij om postjes te zetten zoals ze zélf willen.
Maar àls je een artikeltje daarover post, laat het me weten, en we verzamelen weer de linkjes net als voor de herfstdecoratie,
da's trouwens een heel leuk item geweest vind ik!
En dan leren we weer misschien nieuwe blogjes kennen op die manier?
Ik zal een bannertje in mijn linkerkolommetje zetten, en daar verzamelen we de linkjes, okee?
En wil je er een hele week over schrijven?
Zet dan ook zo'n bannertje op je blogje, wat denk je, iemand nog andere suggesties? Allee, laat me iets weten hé?
Oh ja, ik ben ook nog eens efkes gaan knippen en plakken op de website,
en voor de duidelijkheid lees je hieronder nog eens de officiële informatie.   

De Week van de Smaak in Vlaanderen wil

  • gevoelig maken voor smaakvariatie;
  • aandacht vragen voor eetcultuur als vorm van cultuur van het dagelijks leven;
  • vakkennis en ambachtelijke vaardigheden (her)waarderen;
  • gastvrijheid en gezelligheid nastreven;
  • de gezondheid bevorderen door een gevarieerde en evenwichtige voeding;
  • educatieve informatie aanbieden over voeding, smaken en eetculturen;
  • de tradities van het culinair erfgoed koesteren én de culinaire vernieuwing stimuleren;
  • kennis maken met de geschiedenis van eten en drinken in Vlaanderen;
  • smaken, ingrediënten en eetculturen van over heel de wereld laten ontdekken;
  • sensibiliseren over eerlijke handel, duurzame ontwikkeling en mondiale voedselvraagstukken;
  • de uitwisseling van smaken en verhalen tussen jong en oud aanmoedigen;
  • de verbeelding, de verhalen en de rituelen van eten en drinken illustreren.



    IMG_5020

Hihihi, en wat heb ik hier nu weer mee uitgestoken???
Awel ja, dat vertel ik nog wel eens ne keer....
Ergens in de week van de smaak...

12:00 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (15) | Tags: week van de smaak, oproep |  Facebook |

Commentaren

Dag Jientje,
Wat een fantastische dag is het vandag he/ mooi weer, althans hier wel...

Een fijne dag, liefs

Gepost door: Suus | 14-11-07

en mijn diëet dan? ik wil wel hé maar dan gaan er weer kilo's bijkomen
enfin ik zal mijn best doen
dadakes

Gepost door: callemie | 14-11-07

lekker Ja met de hefst en de winter is het eten het lekkerst groetjes arie.

Gepost door: arie | 14-11-07

week van de smaak!? Awel daar had ik nog nooit van gehoord. Mjaaaa, ik wil wel een poging doen maar ik ben al geen goeie kokkin dusseuh.... :S en bovendien smaak ik momenteel alleen maar wat ik ruik, en da's een etterende stinkende rotte neus. Ik denk toch dat er iets scheelt met mijn neusbeentje :s je kan me zelfs niet overtuigen met lekker eten te tonen... (sip)

Gepost door: Blah | 14-11-07

Jientje...goede avond.... gij kent er wat van om ne mens te doen watertanden...en dan zijn er nog die durven beweren...dat het hier niet het landje van belofte is !! Dat vindt ge nergens...wees maar zeker....en ik ben er van overtuigd...dat de kookkunst van Jientje...bijna niet te evenaren is ! Als het goed mag het ook gezegd worden...of niet ??? Nog een smakelijke dag....groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 14-11-07

JIENTJE GOEDE
AVOND
WEEK VAN
DE SMAAK ??
HET IS
HIER ALLE
DAGEN DE
DAG VAN DE
SMAAK
GEEN GOESTING
JIENTJE
ZAL WEL
ZORGEN
DAT GE
GOESTING
KRIJGT
ALLEMAAL
LEKKERS
EN DAN
DE PRESENTATIE
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 14-11-07

Hay Jientje Ik heb deze avond mijn postje klaargemaakt ivm de week van de smaak! Zo kan je lijstje van start gaan.
Ik wens je nog een fijne avond en tot laters. Dikke knuffel van mij en Kelly.

Gepost door: Chris | 14-11-07

Oké zal subiet eens een postje in mekaar flansen sè voor de week van de smaak! 'k zie het helemaal zitten, 'k heb er precies het materiaal voor!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 14-11-07

Goed idee... bij Markant doen ze ook mee aan de week van de smaak en zijn er allerlei activiteiten rond dit thema. Zo is er oa een proeverij bij SofieMarie in St. Denijs-Westrem (Italiaanse en Siciliaanse specialiteiten...) Er waren zoveel inschrijvingen dat ze er ineens 3 avonden voor geboekt hebben.
Ik probeer op mijn blogje ook mee te doen. Goed idee hoor!
Liefs en groetjes

Gepost door: lucretia | 14-11-07

Oké Jientje ... :-))) en zonder het te weten heb ik vanmorgen al iets ' van smaak 'geschreven ... ;-)))
dat is al een begin hé ...

Zwaai zwaaaaaaaaaaaaaaaai ... :-))) !

Gepost door: Klaverke | 15-11-07

Jientje, Ik wist helemaal niet dat het de week van de smaak was. Da's natuurlijk helemaal jouw terrein hé ? Zoals jij kan koken.
Ik kan niet koken, maar misschien kan ik wel een paar fotookes nemen van de worteltjes, de prei en de selder voor in de soep.
Veel groetjes.

Gepost door: Piet | 15-11-07

Week van de Smaak Ik durf hier niet te lang blijven ronddwalen op je site voorlopig toch nog niet ben net geopereerd van een Gatric-Bypass en mijn eten is momenteel allemaal vloeibaar dus hahahaha
Ik Werk op de Erfgoedsite Tienen en wij doen ook elk jaar mee aan de week van de smaak vind het erg dat ik er dit jaar niet kan aan mee werken maar ok er komen nog jaren.
Ik kwam hier terecht via de blog van Teamblue en ik heb er geen spijt van kom hier vast en zeker meer
Groetjes
Ann

Gepost door: Ann | 15-11-07

Jij zult wel wat van smaken kennen, zo'n kookgenie als Jientje!
Smaken verschillen enorm; ik hou niet zo van zoet, liever iets hartigs!
Op je blog loopt het water mij altijd uit de mond....jij kent er wat van Jientje.
Groetjes

Gepost door: Ilona | 15-11-07

Ik heb mijn bijdrage aan de week van de smaak al geleverd. Ik heb deze morgen een receptje van mijn grootmoeder zaliger gepost. Misschien kun je er wat mee doen. Wat ik als idee heb met die fles whisky en die lamstkotteletjes (denk ik), ipv van ze te marineren heb je met een spuit de alchol in het vlees gedaan. Nog een leuke dag.

Gepost door: Annick | 15-11-07

Ik bedoelde letterlijk jientje... sinds dat vervelende virusje in april heb ik een sterk verminderde smaak ( en reuk) overgehouden. En wat nóg vervelender is...ik ruik en proef bijna alles anders dan ik ze zou behóren te ruiken en te proeven...heel vreemd. Eieren ( gekookt of gebakken), varkensvlees en uien...het smaakt voor mij nu allemaal hetzelfde...en het is een hele vreemde smaak ook nog, niet echt lekker! Dus ja...ik heb geen smaak! :-))) Maar ik wil best wel meedoen aan die week van de smaak hoor! Want ondanks alles eet ik nog bijzonder graag!! :-)))
Lieve groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 15-11-07

De commentaren zijn gesloten.