29-01-08

Eindelijk ... het verslag van de "blind date!"

Oei! Het bezoek aan de kathedraal is al bijna een week geleden, wat gaat dat toch allemaal snel? Eindelijk tijd gevonden om er eens goed voor te gaan zitten!

Ik was daar wel al eens binnen geweest met mijn ventje, maar de plaatsjes die je samen met een gids kunt bekijken, en vooral de deskundige uitleg van een goede gids erbij, dat spreekt toch véél meer tot de verbeelding hoor!


IMG_6422


Ik keek een beetje verrast naar de grote lamp die Joris bijhad om de rondleiding te geven, maar die bleek zijn nut zeker te bewijzen, sommige zaken zou je zonder die lamp gewoon niet kunnen zien! Deze bijvoorbeeld ...


 IMG_6452


Ik was een beetje verrast toen ik de foto bekeek. Er staat méér op dan ik zelf zo snel heb kunnen zien! Dit is een fragment van de achterkant van het rechterpaneel van " de Kruisafneming" van Rubens. Het linkerpaneel toont een héél forse man Sinte Christoffel die kindje Jezus op zijn rug draagt.

Maar de rechterkant is aan de achterzijde zo donker dat je zou denken dat er niets op staat. Toen Joris er zijn lantaarn op richtte, onthulde hij dit!
Ik ben wel héél blij dat ik dit zo goed heb kunnen vastleggen.
Dit is "de drager van het licht". Toepasselijk vind ik! 


IMG_6423

Mijn favoriete beeld is dit Mariabeeldje. Blijkbaar had ik vergeten deze foto te verkleinen , maar ik ben blij dat ik haar in dit "groot ornaat" kan laten zien, ze verdient het. Dit is een pracht van een beeldje in Belgisch ( Doorniks ) marmer. Het dateert van rond 1350! Voor die tijd een hele nieuwigheid, een van de eerste "menselijke" Madonna's met kind.
Ik vind het zo vertederend hoe Kindje Jezus haar wang aanraakt, maar ook die zachte blik van haar doet mijn hart smelten.
En dan die mooie vloeiende S - lijn die het beeld bijna laat bewegen ... Mooi.


IMG_6425IMG_6426

 IMG_6427

 IMG_6454


En dan is er ook deze ... de blikvanger! Dat moest ook, want dit is de preekstoel! Niet zo maar een preekstoel, maar een barok kunstwerk van bijna driehonderd jaar oud!  1712 om precies tezijn!
Helemaal bovenaan allemaal engeltjes die het  doek vasthouden. Net een theater die moet gaan beginnen?
Awel ja, en ik denk dat als de Priester te veel zaagde, je in deze kerk tenminste kon doen of het je interesseerde! Er is zovéél te zien aan dit meubelstuk, zoveel detail, dat het bijna onmogelijk weer te geven is. 
Maar je kon er zo lekker bij zitten fantaseren stel ik me dan voor....
De vogels en de beestjes die erop afgebeeld staan, maar vooral ook de onderkant, die de verspreiding van het geloof over de vier werelddelen voorstelt. Vier mooie dames zijn dat, voor de vier continenten.
Vier??? 
Jahàààà, ik heb goed geluisterd hoor, vier!
Toen dit gemaakt is, wisten ze nog niets van Australië, dus staat zij er niet bij. Maar dit is "Lady Africa" niet te bekijken zonder de pillamp van Gidsjoris! 
IMG_6453

In het midden dus Afrika, en rechts van haar Europa, degene die met de scepter zwaait!
Links is als ik het goed heb Amerika, en voor de andere zal ik nog eens moeten teruggaan denk ik! Daar heb ik jammer genoeg géén foto van!

Dit is nog maar een klein stukje, een paar details van prachtstukken die zich daar bevinden. Het is zeker de moeite om nog eens terug te gaan! Voor data van rondleidingen kan je altijd even op deze blog gaan kijken.
Zeker doen, het is de moeite!
Maar waar ik helemaal nieuwsgierig naar ben is de rondleiding in de verborgen kamertjes! De plaatsjes waar je anders al helemààl niet komt!
Dàt zou ik toch ook nog wel eens willen doen ...

Joris? 


13:30 Gepost door Jientje in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (9) | Tags: antwerpen, kathedraal, cultuur |  Facebook |

Commentaren

Ja, echt de moeite om dat eens met een gids te bekijken hé. En zie je, ik wist wel dat jij er een wat meer uitgebreide post over zou maken. ;-)

Gepost door: nana | 29-01-08

Ja zus!! Je hebt goed geluisterd in de les. Mooie foto's ook!
Groetjes!!

Gepost door: lena | 29-01-08

Goed onthouden zus! En nu nog meer details over de ontmoeting met Gids Joris hé! Dat willen we ook wel horen hoor!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 29-01-08

Mooi hè! Ik heb niks met het geloof, maar de godshuizen kunnen me wel boeien hoor...zowel de architectuur, als de gebrandschilderde ramen en de kunstwerken binnen...is gewoon allemaal zo mooi gemaakt! En met een gids zie je en leer je sowieso veel meer hè...! ;-)
Lieve groetjesssss!

Gepost door: mizzD | 29-01-08

Mooie foto's en toffe uitleg !!

Bedankt voor je troostende woorden voor ons Charlotte.

Gepost door: els | 29-01-08

Hey Jientje,
weer een leuk gezellig verslagje, liefs

Gepost door: Suus | 30-01-08

/-) mooie foto's Jientje, helemaal in de ban van Joris... euhm... Antwerpen precies ?? hihi.
Zeg heb je dat bij Fleur ook als je op haar blogje gaat? Want die gebruikt haar banner op dezelfde manier...

Gepost door: Blah | 30-01-08

Deskundige uitleg en mooie foto's.

Gepost door: Annick | 30-01-08

Wow, al die aandacht, ik ga er van blozen!
Achter de schermen van de kathedraal kan altijd wel hoor. Bvb. met 8 à 20 man (maximum) moet het lukken. Je mag altijd bellen of een mailtje sturen (mail me via mijn blog). Groetjes en bedankt voor de leuke reacties.

Gepost door: gidsjoris | 31-01-08

De commentaren zijn gesloten.