20-06-08

Over gerookt zout en rauwe zalm ...


Voor één ding ben je in de Provence altijd wel aan 't goeie adres,
namelijk lekker eten. We vinden het heerlijk om een marktje te doen en te genieten van de aanblik van al die superverse ingredienten.
Thuisgekomen is er dan niks leukers dan te gaan experimenteren
met al dat lekkers. Eén van de winkeltjes waar ik in de Saint- Rémy nooit aan voorbij kan is " Entre Sel et Terre". Ze hebben er vanalles, en de heer des huizes is een spraakwaterval vol liefde voor zijn producten.
De Provençaalse gewoonte om bij alles wat je koopt
een recept te geven wordt hier ook zeker goed in ere gehouden!


article-id7
En élk jaar hebben ze wel weer iets nieuws waar ik mee kan experimenteren. Twee jaar geleden kwam het roze zout uit de Himalaya op de markt, maar sindsdien weet ik dank zij dit kleine winkeltje dat er véél meer soorten bestaan dan dat.
Ik heb dan zélf sedertdien natuurlijk al heel wat soorten meegebracht.
Via deze link , een artikel van Elsevier kan je meer over te weten komen
over de vele verschillende soorten "zout der aarde".
IMG_2172
Vorig jaar kocht ik er gerookt zout.
Je kan er een stuk verse rauwe zalm mee marineren,
en het resultaat is simpelweg verukkelijk!
We kregen het recept in de winkel, en zijn onmiddelijk achter de hoek een viswinkel binnengeduikeld om het te kunnen uitproberen!
Ik geef het recept even mee:

De verse zalm overlangs insnijden en openklappen.
Besprenkelen met citroensap en fijngestampt gerookt zout.
In cling folie wikkelen en in de ijskast leggen gedurende 24 uur.
Gedurende die tijd regelmatig eens omdraaien.
Het citroensap en het zout zullen de zalm enigszins "garen",
en het gerookte zout zorgt voor een subtiele gerookte smaak,
zonder dat er rook of vuur aan te pas kwam ...

Het water komt al in mijn mond alleen nog maar van dit te schrijven, mmmm!

Commentaren

Mmmm ja... heb dat al eens meer gelezen, dat je zo zalm al kunt garen zonder vuur of wat dan ook. Jammer genoeg is vriendlief niet gek op 'koud' eten...voor jezelf alleen doe je zoiets niet zo gauw hè...ik tenminste niet. Maar ben er wel nieuwsgierig naar eerlijk gezegd, hoe dat dan smaakt, zo alleen met citroensap en zout!
Hopelijk mooi weer daar hè jientje!! Geniet ze nog!
Lieve groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 20-06-08

Leuk winkeltje,ja. Wij gaan er ook altijd binnen en trekken elke keer weer een foto want hij is ook langs buiten mooi.

Gepost door: Nana | 20-06-08

Nee zo rauw weg is ook niks voor mij hoor! Kan je die dan nog bakken zus?
Lijkt me dan wel weer lekker...
Liefs,

Gepost door: Bientje | 20-06-08

De commentaren zijn gesloten.