31-10-08

Halloween?

Ik reageerde gisteren op een Amerikaanse blog dat Halloween hier bij ons nog steeds een heel vaag begrip is, een gebruik dat bijlange niet ingeburgerd is in onze cultuur. Maar Jientje toch, reageerde men terug,
Halloween KOMT uit Europa!!!
Ik was verbaasd en geintrigeerd, en ben verder gaan lezen.
Inderdaad, Halloween komt oorspronkelijk uit Ierland, of misschien beter gezed uit de Keltische cultuur van 2000 jaar geleden.
De Kelten vierden namelijk Nieuwjaar op 1 november, dat was voor hen het einde van de zomer en het begin van de lange koude winter.
De Kelten geloofden dat op de vooravond van "hun nieuwjaar" de grenzen tussen leven en dood vervaagden en dat de geesten van de doden op de avond van Samhain terug tussen de levenden kwamen.
De mensen verkleedden zich in dierenvellen omdat ze bang waren om door de geesten herkend te worden. Ze kwamen dan ook pas buiten als het donker was zodat de geesten zouden denken dat ze ook spoken waren. Om de spoken uit de huizen te houden werd er eten aan de voordeur gezet. Er werd feest gevierd rond een heilig kampvuur dat de druide voordien had aangestoken.
Eens thuis staken ze hun eigen haardvuur terug aan met het heilig vuur. Dit vuur zou hun tegen de winter zou beschermen.  


IMG_1780 comp
Tegen de jaren 800 had het Christendom zich ook in de Keltische landen verspreid en paus Bonifacius voerde Allerheiligen in.
Op Allerheiligen zouden de heiligen en de martelaars herdacht worden, en de paus hoopte op die manier de Keltische rites te verdringen.
Deze viering werd All-Hallows, of All-Hallowmas genoemd.
Samhain werd omgedoopt tot All Hallows Eve, wat later Halloween
genoemd werd. Rond het jaar 1000 werd Allerzielen ingevoerd,
de dag om de doden te eren. Dit werd op dezelfde manier gevierd als Samhain, met grote vuren, optochten, en verkleedpartijen.

IMG_1793 comp
Deze driedaagse dodenherdenking noemden ze Hallowmas.
In de tweede helft van de negentiende eeuw, namen de vele Ierse en Europese immigranten deze tradities mee naar Amerika.
De verschillende Europese tradities smolten samen tot de Halloween zoals we het vandaag de dag hier (beginnen te) kennen.
De Amerikanen gingen zich verkleden en deur aan deur bedelen voor geld of eten, hetgeen nu "trick- or treat" genoemd wordt.

Als ik het zo allemaal bekijk, is Halloween eigenlijk niets nieuws.
Herdenking van de doden, nét hetzelfde wat wij op Allerheiligen en Allerzielen doen, het wordt alleen op een andere manier geuit.
En misschien weten onze kinderen binnen een aantal generaties niet meer wat Allerheiligen of Allerzielen is? Wie weet gaan we tegen die tijd helemààl niet meer naar een kerkhof?
Misschien lijkt Halloween iéts teveel op Carnaval voor ons?
In mijn herinnering zijn 1 en 2 November altijd verschrikkelijk trieste dagen geweest. Voor mij mag het best wat "geest"-iger.
Als je de hele geschiedenis een beetje leert kennen dan is de hedendaagse "Amerikaanse" versie slechts een boemerang
die terug onze richting uitkomt? Toch?
Het probleem is dat wij hier door al de spoken, heksen ....  
... spinnen en pompoenen door het bos de bomen niet meer zien.
Maar in oorsprong was het juist hetzelfde.

14:55 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (11) | Tags: geschiedenis, halloween |  Facebook |

Commentaren

Héél interessant om weten!

Fijne Halloween Jientje!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 31-10-08

Dat is een leuk weetje. Fijn dat je dat met ons deelt. Happy Halloween!!!

Gepost door: nana | 31-10-08

Amai zus... Je hebt het allemaal goed uitgepiept! Interessant hoor!
Ik vind het wel jammer dat door al dat halloween-gedoe Sinterklaas een beetje in de verdrukking komt. Je hoort daar ieder jaar minder over want na Halloween is het overal kerstversiering in de winkels.
Groetjes!!

Gepost door: lena | 31-10-08

Hm ja... ik heb dat ook allemaal eens opgezocht...en ik las nu toevallig wéér ergens een stukje erover en daarin stond, dat Allerzielen voor het eerst gevierd werd in de abdij van Cluny...daar was ik afgelopen zomer tijdens m'n vakantie! Grappig toeval!
Lieve groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 31-10-08

Da's nu eens interessant sè! Ik dacht ook dat het overgewaaid was van de States!
Zo zie je maar hé!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 31-10-08

Jientje, Oorspronkelijk zetten de Ieren voornamelijk rapen en bieten aan hun voordeur. In Amerika werden die gewassen nauwelijks geteeld. Daarom gebruikten ze ginder dan maar pompoenen om buiten te zetten. Zo is de pompoen het symbool van Halloween geworden.
Heel mooi en interessant Halloween-postje !
Veel groetjes.

Gepost door: Piet | 01-11-08

Jientje Ik was al vanmorgen heel vroeg bij mijn moeder op het kerkhof langs geweest toen ik van mijn werk kwam... inderdaad, in de gietende regen, maar dat vond ik niet erg... morgen is ze net 2 maanden gelden gestorven en vandaag is niet anders als de andere dagen, bijzonder moeilijk.
En aan die bloemenweelde,daar doe ik echt niet aan mee... klein en sereen.
Het halloweenmonster op mijn fotoblogje was een toevalstreffer hoor... zag het pas als ik de foto op de pc zag, moest er wel hartelijk om lachen.
Boogie die nu slaapkes gaat doen se, want ik doe de nacht, groet met een dikke knuf en wenst Jientje een hele fijne dag toe...
xxx

Gepost door: Boogie | 01-11-08

Djeezes!! Echt waar? Geroddel om de grootte van de bloempotten?? tjongejonge! Maar ja, dat krijg je op zo'n dag dat iederéén tegelijk gaat...dan gaan de mensen op elkaar letten...jakkes! Zelf om zulke dingen..pfff, mensen hè, je zou er soms soep van koken! ;-)
Lieve groetjesssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 01-11-08

Hallo Jientje Hey dat wist ik ook niet ,ik dacht echt dat het afkomstig was van Amerika ...wij hebben gisteren alvast een greizel wandeling gedaan waardat zo'n 320 man aan meedeed heel tof ..
Geniet van dit sobere weekend Ninne

Gepost door: Ninne | 01-11-08

Ja, er zijn inderdaad veel misverstanden over halloween ...

Gepost door: Leen | 01-11-08

Ach ja 't is just, best dat ge mij eraan help herinneren. Hmmm beetje knutselen aan mijn geplande postjes dan :-)
See you

Gepost door: Patsy | 01-11-08

De commentaren zijn gesloten.