13-11-08

Smaakt 't ?

Smaakt 't schat?
Mijn keppe brengt zijn vork nog maar aan zijn mond, en ik vraag het al.
Ik kan er écht niet aan doen,'t zit erin gebakken.

Eerst de voorpret.
In één van de honderden kookboeken hier in huis inspiratie opdoen.
Zelfs op vakantie neem ik ze mee, en dat is dan vakantielektuur die wél gelezen wordt, kookboeken en tijdschriften.
Maar ze worden zelden gebruikt om een recept van A tot Z te volgen.
Want terwijl ik een recept lees, zit ik het ook te proeven in mijn hoofd.
En probeer ik me de smaken virtueel voor te stellen.
Hoe het eruit ziet op de foto speelt ook een rol, we proeven voor een groot stuk met onze ogen. We proeven met àl onze zintuigen eigenlijk.

Als ik er nu zo over nadenk, dan zit smaak ook al voor een groot stuk tussen onze oren, en zelfs nog maar alleen het lezen van een titel van een gerecht wekt je smaakpapillen al tot leven ...

" Zachtgestoomde zeetong met handgepelde garnaal, tomaat en gefruite peterselie" Daar ga je toch van kwijlen, van zo'n titel?
Wacht!!!
Nog niét naar de keuken stormen.
Eerst proeven in je hoofd. Ik moet daar één en ander over kwijt.


IMG_6981c
Zàchtgestoomd?  Mmmmmm.
Maar ja, je zou 'm ook kunnen vermoorden in de "prespot".
Oeps, dat klinkt al heel wat minder smakelijk, toch?
Handgepelde garnalen?
Tuurlijk datte dat gaat niet anders...  
Maar er is handgepeld en handgepeld hé?
En 't verschil in smaak zou wel eens een vliegtuig heen en terug naar Marokko kunnen zijn, niet?
En dan die simpele tomaat ...
Een waterzakske uit de supermarkt? Of een zo een lekkere Coeur de Boeuf uit de Provence? Of eentje uit eigen tuin? Proef je 't verschil?
En zo nog hier en daar een krokant korreltje sel de Guérande erover?
Gefruite peterselie, of peterselie die in 't frietvet gegooid is?
Geef toe, 't éen smaakt toch heel wat beter dan 't andere zeker?

Ach .... smaak, de smaak van lekker eten en drinken?
Ik denk dat ik er nog wel even kan over doorbomen ja.
't Is tenslotte de Week van de Smaak!
Voel je vrij om mee te doen, receptjes gerechtjes wat dan ook.

14:00 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (8) | Tags: week van de smaak |  Facebook |

Commentaren

Tja... en dan is er nog de moeilijkheid die ík heb...weten hoe iets smaakt, maar het dan heel anders próéven uiteindelijk...wat soms echt wel eens heel jammer is!
Gelukkig proef ik een goeie tomaat nog wél ( en geloof me, de mini trostomaatjes uit Italië van de Lidl...dat zijn óók supermarkttomaten hè, maar die smaken heerlijk!!) En zachtgestoomde of hoe dan ook klaargemaakte vis gelukkig óók ( in tegenstelling tot vlees, dat voor mij nu allemaal heel raar smaakt...maar daar raak je dan ook weer aan gewend gek genoeg!) En die handgepelde garnalen...euhmmmm maakt niet uit waar ze gepeld zijn of hoe, die lustte ik sowieso al niet hè! hahahahahahaaa!
Week van de smaak...hmm, je weet het, ik ben geen keukenprinses...en dan nog die gebrekkige smaak...maar wie weet doe ik er toch nog wel een postje over...je moet de inspiratie halen waar je het kunt vinden hè! :-)))
Liefs!

Gepost door: mizzD | 13-11-08

hihihi ik denk dat ik iedere keer die 2de keuze ben. Diene peterselie zou ik al achterwege laten, pfff, waterzakskes uit de supermarkt, gekochte gepelde garalen, zelf pellen pfffff, hahahahaha, nikske voor mij dus! MAar de titel doet me wel watertanden hoor, alleen heb ik geen courage om mij daarmee bezig te houden, ik kom ze liever bij jou proeven dat kan alleen maar véél beter zijn hihihihi

Gepost door: Patsy | 13-11-08

aha,ge zijt gij ook van t'goe jaar!zou het daaraan liggen dat we lekker eten belangrijk vinden,heb toevallig deze middag lekkere zelf handgepelde,garnaaltjes gegeten met één van de laatste zelfgekweekt tomaatje+zelfgemaakte mayonaise!grtjs....

Gepost door: guusje | 13-11-08

Mmmm Het water loopt me in de mond bij het zien van die garnalen in tomaat. De tomaat moet wel aan een tros zitten in de winkel, de garnaal moet vooral vers zijn en de zeetong gevangen in de Oosterschelde. Dat kan niet meer mis gaan!

Gepost door: Annette | 13-11-08

Mmmmmmmmm zusje! Jij kan als geen ander het water over mijn hart laten lopen!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 13-11-08

Voor mij mag het gerust een mengeling zijn, wat vers met veel werk in combinatie met iets makkelijk (voorverpakt bijvoorbeeld). Het moet dan vooral snel klaar zijn. Alleen als er mensen komen eten ga ik "all the way" want dan maak ik echt tijd om te koken.

Gepost door: Nana | 14-11-08

Jientje Voila, pure herkenning... ik dacht dat ik soms een moeilijke kok ben, maar als ik klaar maak moeten de producten op zich ook lekker zijn... je hebt tomaten en tomaten, of waterzakjes. (en die van de lidl ken ik Mizzke, zeker weten, mmm) Door de band komt alles van groenten, aardappelen en fruit, hier ook van de boerderij, van mijn schoonouders, ook dikwijls vlees, dus ik ken wel degelijk het verschil... natuurlijk, als je dan eens afhankelijk bent van een warenhuis valt het dikwijls tegen. Toen ik daar eens een opmerking over maakte met het proeven in een winkel kreeg ik een zeer aparte opmerking terug, "u bent een fijnproever, een winkel is niet voor fijnproevers!!"... voial, ik ben een fijnproever, jawadde, omdat een mens eerlijke en gezonde producten lust. Blijkbaar is dat uit den boze geworden...
Wat ik ook herken is, 'is't lekker' vooraleer ik één hap heb gedaan, hahaha...
Dikke knuf en een fijn weekend hé.

Gepost door: Boogie | 14-11-08

Hoi Jientje, ik ben hier met heel veel enthousiasme blijven plakken. Zo juist allemaal. Over blauwe maandag ben ik op zoek naar de echte betekenis. Korte periode ... toneel ... Best plezierig om hier weer langs te komen...

Gepost door: gidsjoris | 14-11-08

De commentaren zijn gesloten.