12-11-10

De hobbykoks

Onlangs kreeg ik via Facebook de vraag of er voor mij wel andere momenten zijn dan culinaire. Nu ja, ik weet het, het is al lang geen geheim meer dat ik graag kook.
Mijn geliefkoosde lectuur is een gezellig tijdschrift over koken of een van de de vele kookboeken die ik in de loop van de jaren verzameld heb. Ik kan mijn leven slijten uren passeren in een leuke kookwinkel en ook in de boekhandel vind je me tussen de kookboeken. Ik kan voor de moment op teevee mijn hartje ophalen aan al de kookprogramma's die er maar te bekijken vallen enne ... o ja, dan heb ik in de loop der jaren ook nog verschillende cursussen en workshops gevolgd! Hmmmja, als ik het zo bekijk is het eigenlijk geen wonder dat mijn vrienden me een kookgek noemen!

Op één van de kookcusussen een paar jaar geleden leerde ik Annie kennen. Het klikte meteen tussen ons en toen het schooljaar afgelopen was besloten we dat we het wel leuk zouden vinden om af en toe samen te blijven koken. Een drietal keer per jaar komen we samen, om beurten spelen we gastvrouw en de kosten worden eerlijk verdeeld. We kiezen een paar interessante recepten uit, halen alles in huis en spenderen een namiddagje samen in de keuken. Onze mannen vallen telkens met hun gat in de boter, want die komen 's avonds gezellig mee aan tafel, met z'n vieren genieten we dan van onze experimenten.

Zaterdag was het weer zover, en dit is wat we gemaakt hebben ...

IMG_3358bc.JPG

Bij het aperitief een crostini met gerookte paling en aardappelsalade. Het aardappelslaatje zorgt voor een prettige textuur in de mond, en de kleine witte toefjes zijn verse kaas, simpelweg op smaak gebracht met zout en peper wat dan weer zorgt voor een friszure toets.

IMG_3363bc.JPG

Het tweede hapje was een warm hapje. Een mini flan met rivierkreeftjes, afgewerkt met een kervelsausje.
Eenvoudig op voorhand klaar te zetten en heel lekker!
In het glas kwam een Chenin Blanc Viognier The Pavillion, gevonden bij Delhaize voor € 5.49

 

IMG_3368bc.JPG

Als voorgerecht maakten we een bisque van Zeebrugse garnalen met pompoen, afgewerkt met een vanille olietje en pompoenpitjes. Het originele recept van Sergio Herman vroeg om butternut pompoen maar omdat ik er geen kon vinden had ik geopteerd voor babypompoen. Dat was een beetje onhandig om te eten omdat de schil van de babypompoen niet eetbaar is, en die van een butternut wel. Maar daar kwam ik pas een paar dagen later achter. Volgende keer ofwel butternut met schil of babypompoen zonder de schil serveren!
De pompoenpitjes voegden een crunchy dimensie toe die heel aangenaam was in de mond.

IMG_3371bc.JPG

 

En dit was ons hoofdgerecht, het oogde niet alleen mooi en eigentijds, het was vooral ook hemels van smaak. Hertenkalf met een stamppot van witloof, geserveerd met een slaatje van witloof, appel en rode biet, wederom een subliem "gerechje" van Sergio Herman. Ik ben fan van die man zijn keuken!
In het glas een Chileense Merlot, La Capitana Vina la Rosa, € 6.99 bij Delhaize. 

 

IMG_3376bc.JPG

En dan als afsluiter, voor de zoetebekjes, Foresta Nera tiramisu. Technish gezien een "tiramisu" vanwege de mascarpone en de boudoirkoekjes, weliswaar zonder koffie of Amaretto maar met een frisse toets door de noordkriekjes en het kriekenbier, geserveerd met een siroop van kriekenbier. In één woord zalig!

Dit is in ieder geval een menuke dat ik nog wil klaarmaken dit seizoen!

 

 

09:47 Gepost door Jientje in Eten en drinken, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Haha, Jientje, ik ken niets, of heel weinig van koken, maar kan hier toch een foutje ontdekken: het is Sergio Herman, niet Sergio Heirman.
Wist je trouwens dat ik ben beginnen bloggen door een blog te volgen van iemand die in hetzelfde bedje ziek is als jij ('t is geen ziekte, voor alle duidelijkheid), en ook overweegt om mee te doen aan de Beste Hobbykok: kijk maar eens op http://onelifeliveit.skynetblogs.be/

Gepost door: Geert | 12-11-10

Mijn toetsenbord is straks kapot!
't Kwijl loopt ertussen...
Liefs,

Gepost door: Bientje | 12-11-10

@ Geert: Bedankt voor de tip, ik heb de fout meteen rechtgezet! Tussen haakjes, ik overweeg helemaal niet om mee te doen hoor, ik zou het besterven van de stress! Zelfkennis is 't begin van alle wijsheid, onder druk presteer ik de helft niet van wat ik kan, dus nee, ik zou er al LANG uitgelegen hebben!

Gepost door: Jientje | 12-11-10

Hoi zusje!
Dat zijn weer kunstwerkjes op zich en héél lekker, daar twijfel ik niet aan!
Groetjes!

Gepost door: lena | 12-11-10

Wow, dat ziet er prachtig uit!

Grtjs

Gepost door: Fairytale Girl | 12-11-10

Wat een heerlijk postje ...
Fijne avond verder en tot blogs. Liefs, poot van de Kelly

Gepost door: Chris en Kelly | 12-11-10

dat ziet er superlekker uit
of ik alles zou opkrijgen dat is een andere vraag

Gepost door: fotorantje | 12-11-10

Las heel toevallig op dat blogje waar Geert het over heeft...en die gast wás bij Sergio Herman in Oud Sluis hè...volgens mij doen jullie gerechtjes er niet voor onder...maar aan een fractie van de prijs vermoed ik..! Het ziet er schitterend uit! Natuurlijk is smaak persoonlijk en ik zou er niet alles van lusten, maar dat ligt niet aan hoe het klaargemaakt is of hoe het er uitziet hoor...integendeel zou ik zeggen...misschien zou ik voor het eerst kriekenbier lusten als het zo mooi voor m'n neus stond! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 12-11-10

JAMMIE! Ken nog heel wat variaties op tiramisu en die kunnen we allemaal wel eens uittesten als je wil. ;-)

Gepost door: Nana | 15-11-10

De commentaren zijn gesloten.