19-11-10

Regen, mist ... en lekker eten...

 

fave five nov 19.jpg

 

Als ik mijn collage ineensteek merk ik pas hoeveel van mijn foto's van deze week er weeral over eten gaan! Nu ja, het weer viel nu ook niet echt mee en wat doet een mens als ie binnen zit in de winter hé? Juist ja, we maken het gezellig en toveren wat lekkere hapjes op het bord.
Daarbij komt dat mijn nieuwe frigo zaterdag eindelijk geleverd is. Ze zouden hem eerst vorige week dinsdag gebracht hebben, maar toen bleken ze te staken bij Vandenborre. Vervelend! Maar het was het wachten meer dan waard, hij is iets groter dan mijn vorige en iets meer bergruimte is voor een foodie zoals ik natuurlijk wel mooi meegenomen!.
Zaterdag eerst maar de regen trotseren en naar de markt te gaan en allerlei lekkere dingen kopen om de weekend door te komen. En dan alles schikken in de gloednieuwe ijskast! 
Om dan de volgende dag een brunchke te organiseren met al dat lekkers, zalig toch?
Op het menu:
- een slaatje met Vacherin, appel, peertjes en schilfers van rode biet.
- pannekoekjes met bosbessen overgoten met keukenstroop van de Zeeuwse Boerin. Over die keukenstroop zal ik het later nog wel hebben.
- gepanneerde vishapjes met sinaasappel en witloof
- als hoofdgerecht een hertekorteletje met witloofstoemp
Geen wonder dat de weegschaal deze week niet wil naar beneden gaan! LOL!
Want 't is niet alleen in het weekend dat er hier lekker gekookt wordt, natuurlijk. Op donderdagmorgen volg ik ook nog eens kookles en is het 's avonds ook iets uitgebreider voor een doordeweekse dag.
De creme brulee die we
normaal gezien moesten maken heb ik wijselijk gelaten voor wat ze was, ik zal deze weekend wel een light versie ervan proberen maken! 
Okee, nee, er waren nog dingen waar ik deze week van genoten heb. Die lekkere winter punch rooibos thee die ik meebracht van de markt hier. Aroma's van kokosnoot, amaretto, amandel, appel en kaneel, echt een lekker wintertheetje. Ik geniet ervan als ik voor de teevee zit
's avonds.
En dan ben ik weer steeds meer met de Canon D40 foto's aan het maken, en zag ik dinsdag mijn kans schoon om een reeks sfeerbeelden te maken in de mist. Als je 't gemist hebt, de foto's staan hier.

En nu staat het weekend weeral voor de deur, geniet ervan!

 

 

16:18 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

16-11-10

Novembersfeer

 

Vandaag is 't van dat typisch "novemberweer". De mist wil maar niet wegtrekken en op 't eerste zicht is 't allemaal even grijs en saai. Maar ik weet dat een korte wandeling langs het kanaal heel mooie beelden kan opleveren, dus ging ik nog even op stap met mijn camera ... 

IMG_7699bca.JPG

 

IMG_7671bca.JPG

 

IMG_7693bca.JPG

Niks grijs en saai dus, ik hou van die vervaagde kleuren die mijn foto's bijna in zwart wit omtoveren.

 

 

23:19 Gepost door Jientje in Sfeer en poëzie | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

15-11-10

Bedenking ...

 

IMG_4511.JPG

 

Zoek geen grote woorden als een klein gebaar volstaat.
(Onbekend)

 

 


12:27 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

12-11-10

De hobbykoks

Onlangs kreeg ik via Facebook de vraag of er voor mij wel andere momenten zijn dan culinaire. Nu ja, ik weet het, het is al lang geen geheim meer dat ik graag kook.
Mijn geliefkoosde lectuur is een gezellig tijdschrift over koken of een van de de vele kookboeken die ik in de loop van de jaren verzameld heb. Ik kan mijn leven slijten uren passeren in een leuke kookwinkel en ook in de boekhandel vind je me tussen de kookboeken. Ik kan voor de moment op teevee mijn hartje ophalen aan al de kookprogramma's die er maar te bekijken vallen enne ... o ja, dan heb ik in de loop der jaren ook nog verschillende cursussen en workshops gevolgd! Hmmmja, als ik het zo bekijk is het eigenlijk geen wonder dat mijn vrienden me een kookgek noemen!

Op één van de kookcusussen een paar jaar geleden leerde ik Annie kennen. Het klikte meteen tussen ons en toen het schooljaar afgelopen was besloten we dat we het wel leuk zouden vinden om af en toe samen te blijven koken. Een drietal keer per jaar komen we samen, om beurten spelen we gastvrouw en de kosten worden eerlijk verdeeld. We kiezen een paar interessante recepten uit, halen alles in huis en spenderen een namiddagje samen in de keuken. Onze mannen vallen telkens met hun gat in de boter, want die komen 's avonds gezellig mee aan tafel, met z'n vieren genieten we dan van onze experimenten.

Zaterdag was het weer zover, en dit is wat we gemaakt hebben ...

IMG_3358bc.JPG

Bij het aperitief een crostini met gerookte paling en aardappelsalade. Het aardappelslaatje zorgt voor een prettige textuur in de mond, en de kleine witte toefjes zijn verse kaas, simpelweg op smaak gebracht met zout en peper wat dan weer zorgt voor een friszure toets.

IMG_3363bc.JPG

Het tweede hapje was een warm hapje. Een mini flan met rivierkreeftjes, afgewerkt met een kervelsausje.
Eenvoudig op voorhand klaar te zetten en heel lekker!
In het glas kwam een Chenin Blanc Viognier The Pavillion, gevonden bij Delhaize voor € 5.49

 

IMG_3368bc.JPG

Als voorgerecht maakten we een bisque van Zeebrugse garnalen met pompoen, afgewerkt met een vanille olietje en pompoenpitjes. Het originele recept van Sergio Herman vroeg om butternut pompoen maar omdat ik er geen kon vinden had ik geopteerd voor babypompoen. Dat was een beetje onhandig om te eten omdat de schil van de babypompoen niet eetbaar is, en die van een butternut wel. Maar daar kwam ik pas een paar dagen later achter. Volgende keer ofwel butternut met schil of babypompoen zonder de schil serveren!
De pompoenpitjes voegden een crunchy dimensie toe die heel aangenaam was in de mond.

IMG_3371bc.JPG

 

En dit was ons hoofdgerecht, het oogde niet alleen mooi en eigentijds, het was vooral ook hemels van smaak. Hertenkalf met een stamppot van witloof, geserveerd met een slaatje van witloof, appel en rode biet, wederom een subliem "gerechje" van Sergio Herman. Ik ben fan van die man zijn keuken!
In het glas een Chileense Merlot, La Capitana Vina la Rosa, € 6.99 bij Delhaize. 

 

IMG_3376bc.JPG

En dan als afsluiter, voor de zoetebekjes, Foresta Nera tiramisu. Technish gezien een "tiramisu" vanwege de mascarpone en de boudoirkoekjes, weliswaar zonder koffie of Amaretto maar met een frisse toets door de noordkriekjes en het kriekenbier, geserveerd met een siroop van kriekenbier. In één woord zalig!

Dit is in ieder geval een menuke dat ik nog wil klaarmaken dit seizoen!

 

 

09:47 Gepost door Jientje in Eten en drinken, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

11-11-10

Kleine dingetjes die me blij maken ...

Ken je dat roze wolkjes gevoel als je een fijne dag hebt gehad?
Mijn dag begon vandaag met een roze zonsopgang en terwijl ik daar zo zat te genieten met mijn eerste kopje koffie moest ik denken aan al de kleine dingetjes die me gisteren zo blij gemaakt hebben ... 

 

IMG_7639bc.JPG

 

... dat mijn ventje thuis was zodat we gezellig samen konden eten.
... dat het niet regende toen ik met mijn fiets boodschappen ben gaan doen.
... dat af en toe de zon zelfs scheen!
... een kort telefoontje van een vriendin om eens af te spreken volgende week.
... meer dan een uur sjauwelen aan de telefoon met Nana. Wij kunnen uren kletsen en nooit uitgepraat raken!
... het smsje dat ze nadien stuurde om te zeggen dat ze 't fijn gevonden had om te kletsen
... havermoutse pap met flink wat kaneel
... het brood dat ik gebakken heb en zo prachtig opgekomen is
... dat heel het appartement naar versgebakken brood ruikt!
... dat ik super veel inspiratie heb voor vanalles en nog wat.
... dat mijn favoriet weekblad een dag vroeger dan normaal in de winkel lag
... het vooruitzicht om in december naar Londen te gaan met mijn dochter ... 

 

Wat je ook doet, geniet van je dag, en van het lange weekend ...

08:21 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

09-11-10

Herfst ...

Is het mijn verbeelding of is de herfst dit jaar écht veel mooier dan anders?
De herfst is doorgaans helemaal niet mijn favoriete seizoen, maar dit jaar heb ik er al echt van genoten.
Een frisse boswandeling en genieten van al die prachtige kleuren, camera in de aanslag...

IMG_7522bc.JPG

Knisperende bladeren onder mijn voeten. Volgende keer mijn wanten aandoen, bedenk ik mij.
De eerste gluhwein van het seizoen ...  en warme appeltaart, heerlijk!

IMG_7549bc.JPG

Laat het maar vroeg donker zijn, ik trek lekker de gordijnen dicht en geniet in mijn knus coconnetje.
Flikkerende kaarsjes zorgen voor nóg meer sfeer.

IMG_4376.JPG

Ik zet een lekkere pot thee, het huis geurt naar kaneel en vanille, en ik krijg zin om te koken en te bakken.
In de winter neem je meer tijd om te koken, het mag allemaal wat langzamer.
Stoofpotjes die heel zachtjes staan te pruttelen en stevige kost zoals hutspot en stoemp van lekkere wintergroenten. Savooi en  spruitjes, oh ja ...  en die vergeten groenten als pastinaak en aardpeer ... ik verwelkom ze als oude vrienden die ik lang niet meer gezien heb.  

IMG_1576bc.JPG

Het heeft wat geduurd, maar ik denk dat ik nu verzoend ben met het idee dat de winter nu echt wel voor de deur staat. Ik begin het zelfs gezellig te vinden. En da's een goed gevoel ...


11:08 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |