07-12-10

Hertefilet met stamppot van witloof

Soms is het al wel eens leuk als je merkt dat je blogje inderdaad gelezen wordt. Ik kreeg een mailtje van iemand die op zoek was naar het recept van de hertefilet uit het postje over de hobbykoks. Toen leek het me nog zo'n slecht idee niet om het recept hier dan maar te publiceren, misschien zijn er deze dagen nog wel meer mensen op zoek naar lekkere recepten? En dan is dit recept van Sergio Herman zeker een topper. Helemaal niet moelijk om te maken, maar overheerlijk.

Nodig: voor 4 personen
600 g hertefilet
Fleur de sel, peper
voor de saus:
1 ui, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
2 champignons, fijngesneden
2 eetl rode wijnazijn
2.5 dl wildfond
1 dl port
1/2 dl rode wijn
eventueel overgebleven afsnijdsels van het hert
Voor de stamppot:
4 aardappelen
4 stronkjes witloof
boter
1/4 ui fijngesneden
teentje look fijngesneden
suiker
1 eetl rode wijnazijn
peper en zout
evtl beetje vleesjus
1 eetl boter
1 scheutje room
1 eetl gehakte peterselie
1 eetl gewone witte azijn
Voor de salade
1 rauwe rode biet
1 stronkje witloof
1 jonagold appel
beurre noisette

IMG_3371bc.JPG

Hertefilet: Verwarm de oven voor op 190°C. Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees rond om rond mooi bruin aan en bak verder af in de oven gedurende 4 a 5 min. Verpak het vlees in alufolie en laat het nog 5 min rusten. Houd de braadsappen bij voor de saus en de stamppot.

Stamppot:  Kook de aardappelen gaar. Stoof het witloof aan in boter samen met de ui en het teentje look. Strooi er wat suiker over, voeg de rode wijnazijn toe, peper, zout, en een eetl vleesjus. Laat karameliseren.
Stamp de aardappelen. Maal het witloof fijn in een blender, en mix het witloof met de aardappelen. Werk af met boter, room, gehakte peterselie en de witte azijn om op te frissen. (Gebruik een spuitzak met een egaal rond spuitmondje om te dresseren)

Saus: Stoof de ui, look en champignons in de braadpan van het vlees, degaceer met de rodewijnazijn, de port en de rode wijn en laat tot een derde inkoken. Voeg er de wildfond en de kippebouiillon bij en laat tot iets minder dan de helft inkoken. Giet door een zeef, bind de saus met een beetje boter en voeg eventueel nog wat van de vleessappen toe.

Salade van rode biet, witloof en appel: Snij de rode biet in flinterdunne plakjes en steek cirkeltjes uit. Giet daar twee eetl hazelnootboter over. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in fijne sprietjes. Snij het witloof in julienne. Strooi de sprietjes witloof en appel over het vlees, en verdeel er ook de rondjes rauwe biet over.


15:34 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

De zever loopt uit mijne mond! Ga ik zelf zeker ook eens maken de komende weken. Bedankt!

Gepost door: Nana | 07-12-10

Ik ben dus helemaal geen goede kok en als ik dit zo lees dan rijzen er bij mij alleen maar vragen...ik zou het Spaans benauwd krijgen in die keuken...zóveel dingen te doen...en dat allemaal in maar die 5 minuten dat dat vlees in die alufolie ligt te rusten..?? dat kan toch niet? aardappelen koken voor een stampotje alleen al kost zeker een kwartier!
Hmm...het ziet er natuurlijk wel héérlijk uit, maar het zal niks voor mij zijn vrees ik! :-) Misschien kan ik beter gaan reserveren voor volgend jaar kerst bij meneer Herman zelf...ben ik mooi op tijd als ik dat nu dan doe! :P
:-)))))
Groetjessss!

Gepost door: mizzD | 07-12-10

Oh maar ik kan ook niet alles tegelijk hoor. Je moet een beetje voorbereidend werk doen met dit gerechtje, zoals die stamppot bijvoorbeeld. Die kan je helemaal op voorhand maken en op de laatste moment even opwarmen en afwerken met wat vleesjus. De saus laten inkoken kan ook op voorhand, dan hoef je nog alleen te binden met wat boter terwijl het vlees ligt te rusten.
Maar reserveren bij meneer Herman lijkt me anders ook niet slecht hoor!

Gepost door: Jientje | 07-12-10

t ziet er lekker uit, maar k ben niet zo wild van wild

Gepost door: fotorantje | 07-12-10

De commentaren zijn gesloten.