25-12-10

Kerst in het Hemelhuisje

 

866845846.jpg

Deze lekkere kersthunk heb ik net van mizzD gekregen voor de verjaardag van deze blog! Ik realizeerde het zelf niet eens maar deze lieve blogvriendin onthoudt nu eens àlles en ze vergeet niemand! 
Vier jaar, waar is de tijd gebleven?
Mijn blogje is inderdaad geboren op kerstdag, na het kerst familiefeest, nog net voor middernacht. Een beetje een raar uur om een blog te starten, maar ik had mijn zusje haar hulp meer dan nodig, omdat ik niks van computers of bloggen afwist!  Vanaf dan heb ik alles met vallen en opstaan moeten leren.
Bloggen was toen een stuk van mijn leven, dagelijks posten en bij collega bloggertjes op bezoek gaan een way of life! Er is wel wat veranderd in die vier jaar, het bloggen is niet meer zo intensief als toen, maar  veel van de bloggers heb ik ondertussen in het echt ontmoet, en er zijn fijne vriendschappen uit gegroeid.
Aan al die bevriende bloggers en ieder die dit leest, een heel fijne Kerst gewenst! Geniet ervan!

 

14:39 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

22-12-10

Reizigersmiserie in St Pancras

 

IMG_3637bc.JPG

De incheckbalie in St Pancras, het Eurostar station in Londen.
Een happy ending na uren bang aanschuiven in een schijnbaar eindeloze mensenzee. We waren bij de laatste gelukkigen die nog meekonden, na ons ging de deur dicht...

IMG_3627bc.JPG

 

Hier was het allemaal begonnen, een flink eind vóór het station, aanschuiven in de regen! We hadden om vijf uur een taxi besteld uit ons hotel en waren zeker twee uur voor het vertrek al aan het station. We hadden onze Eurostar ticketten op zak, en hadden geen idee van de verkeerschaos die er de afgelopen dagen in het Britse Koninkrijk geheerst had. Moeder en dochter hadden twee dagen van de elkaars gezelschap en de gezellige kerstsfeer in Londen genoten en er was voor ons geen vuiltje aan de lucht. We stapten dan ook gezwind de mensenzee voorbij op zoek naar een balie waar wij met onze tickets zouden kunnen inchecken. In onze ogen waren dat allemaal arme stumpers die stonden aan te shuiven om nog een ticket te kopen! Wisten wij veel dat die Britten nieuwe regels ingevoerd hadden. "Maar wij hébben toch een ticket? " zei ik tegen een Eurostar security. "Tuurlijk!" was het laconieke antwoord, "IEDEREEN hier aanwezig heeft tickets, maar dat wil niet zeggen dat je niet in de rij moet gaan staan. Wie eerst komt eerst maalt, en we kunnen niet garanderen of je vanavond nog zult kunnen vertrekken! We konden dus maken dat we zo rap mogelijk in de rij stonden, buiten in de regen. 

IMG_3633bc.JPG

Met de moed der wandhoop begonnen we aan wat een eindeloze calvarietocht leek. Tot onze grote opluchting ging de file redelijk snel vooruit en stonden we sneller dan verwacht tenminste droog. We hielden er de moed in en vertelden mekaar een beetje gieberend allerlei griezelverhalen en anecdotes uit vroegere reizen. ( Zo maakte ik vorig jaar in Washington mee dat mijn vliegtuig vertrokken was zonder mij, met alle gevolgen van dien!) Ik nam ook regelmatig foto's voor de verslaggeving aan het thuisfront. 

IMG_3632bc.JPG

Het aanschuiven verliep heel gedisciplineerd, er was op geen enkel moment sprake van chaos, dat moet gezegd. Er werd gratis koffie en boterhammen uitgedeeld en er werden zelfs grapjes gemaakt door de security!

IMG_3635bc.JPG

Toen we de incheckbalie eindelijk bereilkten kregen we een groene sticker op ons ticket geplakt met de simpele instructie om te wachten tot de groene trein aangekondigd werd. Nog weer ruim een uur later rond  half tien konden we eindelijk onze plaats in de trein innemen om pas na middernacht in Brussel in de Midi aan te komen. Aansluiting naar Antwerpen of Gent konden we op dit nachtelijk uur wel vergeten, maar gelukkig kwam mijn ventje ons afhalen ! Eind goed, al goed!

16:03 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

07-12-10

Hertefilet met stamppot van witloof

Soms is het al wel eens leuk als je merkt dat je blogje inderdaad gelezen wordt. Ik kreeg een mailtje van iemand die op zoek was naar het recept van de hertefilet uit het postje over de hobbykoks. Toen leek het me nog zo'n slecht idee niet om het recept hier dan maar te publiceren, misschien zijn er deze dagen nog wel meer mensen op zoek naar lekkere recepten? En dan is dit recept van Sergio Herman zeker een topper. Helemaal niet moelijk om te maken, maar overheerlijk.

Nodig: voor 4 personen
600 g hertefilet
Fleur de sel, peper
voor de saus:
1 ui, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
2 champignons, fijngesneden
2 eetl rode wijnazijn
2.5 dl wildfond
1 dl port
1/2 dl rode wijn
eventueel overgebleven afsnijdsels van het hert
Voor de stamppot:
4 aardappelen
4 stronkjes witloof
boter
1/4 ui fijngesneden
teentje look fijngesneden
suiker
1 eetl rode wijnazijn
peper en zout
evtl beetje vleesjus
1 eetl boter
1 scheutje room
1 eetl gehakte peterselie
1 eetl gewone witte azijn
Voor de salade
1 rauwe rode biet
1 stronkje witloof
1 jonagold appel
beurre noisette

IMG_3371bc.JPG

Hertefilet: Verwarm de oven voor op 190°C. Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees rond om rond mooi bruin aan en bak verder af in de oven gedurende 4 a 5 min. Verpak het vlees in alufolie en laat het nog 5 min rusten. Houd de braadsappen bij voor de saus en de stamppot.

Stamppot:  Kook de aardappelen gaar. Stoof het witloof aan in boter samen met de ui en het teentje look. Strooi er wat suiker over, voeg de rode wijnazijn toe, peper, zout, en een eetl vleesjus. Laat karameliseren.
Stamp de aardappelen. Maal het witloof fijn in een blender, en mix het witloof met de aardappelen. Werk af met boter, room, gehakte peterselie en de witte azijn om op te frissen. (Gebruik een spuitzak met een egaal rond spuitmondje om te dresseren)

Saus: Stoof de ui, look en champignons in de braadpan van het vlees, degaceer met de rodewijnazijn, de port en de rode wijn en laat tot een derde inkoken. Voeg er de wildfond en de kippebouiillon bij en laat tot iets minder dan de helft inkoken. Giet door een zeef, bind de saus met een beetje boter en voeg eventueel nog wat van de vleessappen toe.

Salade van rode biet, witloof en appel: Snij de rode biet in flinterdunne plakjes en steek cirkeltjes uit. Giet daar twee eetl hazelnootboter over. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in fijne sprietjes. Snij het witloof in julienne. Strooi de sprietjes witloof en appel over het vlees, en verdeel er ook de rondjes rauwe biet over.


15:34 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |