16-02-11

Over verjaardagen, vissoep en een chocoladehartje ...

't Is alweer een tijdje geleden dat de goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt werden en de daaropvolgende pogingen om wat winterkilos kwijt te geraken waren tot hiertoe redelijk succesvol. Nog een kilotje of twee zo en dan ben ik weer bijna op mijn nazomerse gewicht. En dan zou het wel leuk zijn om tegen dat het dan écht zomer wordt nog een paar extra kilootjes kwijt te geraken.
Tot daar toe de voornemens, maar dan...
Het zal de vaste lezers van deze blog wel niet ontgaan zijn dat lekker eten hier ten Hemelhuize zeer hoog in het vaandel staat. Toevallige voorbijgangers wezen bij deze dus gewaarschuwd, het lezen van deze blog kan leiden tot een min of meer ernstige vorm van watertanden.
Dieet of geen dieet.
Toen mijn vriendin Nana een week of twee geleden kwam lunchen heb ik me zeer strict aan de regeltjes gehouden. We houden alletwee onder meer heel erg veel van lekker eten, maar zijn ook alletwee heel regelmatig op dieet, dus...
Lekker koken met zo weinig mogelijk calorietjes kàn, en dat bewijst het volgende receptje ...
Nodig voor vier:

1/2 gele en 1/2 groene paprika
1 teentje look
1 sjalotje
0.5 l visfumet
1 dl droge witte wijn
wat saffraan in draadjes
venkelzaadjes
thijm
peper, zout
1 kg jumbo mosselen

3 à 400 g witte vis zoals bv schelvis of kabeljauw. Ik gebruikte skrei, een kabeljauwsoort uit de Lofoten die voor de moment in seizoen is.

 

IMG_8118bc.JPG


Hak het sjalotje en het lookteentje fijn en stoof het aan in een weinig olijfolie.
Breng in een andere pan de mosseltjes aan de kook, blus met een weinig witte wijn en laat ze op hoog vuur gaarstomen tot ze open gaan.
Als het sjalotje glazig is, voeg er dan een blik tomatenblokjes aan toe. Laat even stoven vooraleer de visfumet toe te voegen. Snijd ondertussen de gele en de groene parika in fijne blokjes en voeg toe aan het soepje. Kruid met de venkelzaadjes, thijm en saffraan. Laat zachtjes inkoken.
Haal ondertussen de mosseltjes uit de schelp. Zeef de mosselfumet en voeg eveneens aan het soepje toe.
Pocheer tenslotte zachtjes de skrei in het soepje tot de vis gaar is en nog een heel klein beetje glazig ziet. Serveer in een groot soepbord en garneer met een takje dille of platte peterselie voor een fris groen accentje.

Lijnvriendelijk? Jazeker, ZEKER als je de olijfolie en de witte wijn ook nog eens weglaat.
En lekker, dat was het ook.
Tot daar is was mijn missie zeker geslaagd.
Waar het dan fout liep verleden week?
Awel. Een jarige in de familie ... Twee eigelijk, mijn ventje en onze dochter Patsy verjaren met drie weken verschil, en eigenlijk moesten we nieuwjaar ook nog vieren. Ahum. ja. Dan drink je wel geen water hé?
Dat werd dus gevierd met een lekker etentje hé, haja...

verjaardag patsy.jpg

En aangezien mijn ventje de menu mocht kiezen was het alles behalve lijnvriendelijk. Awwww...?

Maar da's nog niet 't ergste. Valentijn stond ook nog eens voor de deur en dan zijn de winkels overspoeld met chocolade creaties om van te watertanden! En zo stand mijn ventje verleden donderdag al voor me met gebogen hoofd. " 'k'em een stommiteit gedaan zei hij" en kijkt me schuldig en een beetje schaapachtig aan. Jaja, vanachter zijn rug toverde hij een prachtige chocoladebiscuit in hartvorm. Probeer dààr nu maar eens nee tegen te zeggen hé?
En zondag zag hij toen hij boodschappen ging doen nóg eens twee kleine schattige mini valentijnhartjes!
En dan was 't eigenlijk pas maandag Valentijn.
En waren we gisteren 29 jaar samen! Flesje bubbels kan dan eigenlijk ook niet ontbreken, toch?
Ik denk dat die weegschaal geen goed nieuws gaat hebben voor mij aan het einde van deze week!

 

13:41 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

15-02-11

Vandaag, negenentwintig jaar geleden ...

Hij zou een van de dagen bij mij komen wonen, al wist ik niet wanneer precies. De maanden die hieraan vooraf gegaan waren, waren een hel geweest, en nu begon ik aarzelend in deze vreemde stad een nieuw leven op te bouwen. Ik was die dag gewoon gaan werken, en toen ik om een uur of vijf thuiskwam werd ik door hem verwelkomd.  "Vanaf nu zullen we altijd samen zijn" zei hij. Ik was dolgelukkig.
Nooit meer afscheid moeten nemen, elke dag weten dat we 's avonds weer bijeen zouden zijn.
Vanaf nu àlles samen doen. Weekends samen doorbrengen, eten voor hem klaarmaken, de gewone dagelijkse dingen zoals zijn hemden strijken ... ik zou het allemaal met zoveel liefde voor hem doen.

IMG_4511.JPG

Ondertussen zijn we negenentwintig jaar samen, en het lijkt of het gisteren was. We hebben ondertussen samen heel veel doorgemaakt, maar altijd steun en liefde bij elkaar gevonden.
En nog altijd ben ik dolblij als ik zijn sleutel in de deur hoor ...

10:47 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

14-02-11

Fijne Valentijn!

 

IMG_8160bc.JPG

 

Ik hoorde op de radio gisteren dat Valentijn almaar minder en minder gevierd wordt. Enerzijds verwonderde me dat wel een beetje, maar ja, eigenlijk heb je dat opgeklopte commercieel gedoe niet echt nodig om te zeggen dat je van mekaar houdt hé? Bij ons is dat toch zo.
Geen groots "gedoe" voor ons ook niet dit afgelopen weekend, maar gewoon genieten van het samenzijn.
En morgen zijn we negentwintig jaar samen. Daags nà Valentijn.

Want voor ons is elke dag een beetje Valentijn.

12:06 Gepost door Jientje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |