12-11-10

De hobbykoks

Onlangs kreeg ik via Facebook de vraag of er voor mij wel andere momenten zijn dan culinaire. Nu ja, ik weet het, het is al lang geen geheim meer dat ik graag kook.
Mijn geliefkoosde lectuur is een gezellig tijdschrift over koken of een van de de vele kookboeken die ik in de loop van de jaren verzameld heb. Ik kan mijn leven slijten uren passeren in een leuke kookwinkel en ook in de boekhandel vind je me tussen de kookboeken. Ik kan voor de moment op teevee mijn hartje ophalen aan al de kookprogramma's die er maar te bekijken vallen enne ... o ja, dan heb ik in de loop der jaren ook nog verschillende cursussen en workshops gevolgd! Hmmmja, als ik het zo bekijk is het eigenlijk geen wonder dat mijn vrienden me een kookgek noemen!

Op één van de kookcusussen een paar jaar geleden leerde ik Annie kennen. Het klikte meteen tussen ons en toen het schooljaar afgelopen was besloten we dat we het wel leuk zouden vinden om af en toe samen te blijven koken. Een drietal keer per jaar komen we samen, om beurten spelen we gastvrouw en de kosten worden eerlijk verdeeld. We kiezen een paar interessante recepten uit, halen alles in huis en spenderen een namiddagje samen in de keuken. Onze mannen vallen telkens met hun gat in de boter, want die komen 's avonds gezellig mee aan tafel, met z'n vieren genieten we dan van onze experimenten.

Zaterdag was het weer zover, en dit is wat we gemaakt hebben ...

IMG_3358bc.JPG

Bij het aperitief een crostini met gerookte paling en aardappelsalade. Het aardappelslaatje zorgt voor een prettige textuur in de mond, en de kleine witte toefjes zijn verse kaas, simpelweg op smaak gebracht met zout en peper wat dan weer zorgt voor een friszure toets.

IMG_3363bc.JPG

Het tweede hapje was een warm hapje. Een mini flan met rivierkreeftjes, afgewerkt met een kervelsausje.
Eenvoudig op voorhand klaar te zetten en heel lekker!
In het glas kwam een Chenin Blanc Viognier The Pavillion, gevonden bij Delhaize voor € 5.49

 

IMG_3368bc.JPG

Als voorgerecht maakten we een bisque van Zeebrugse garnalen met pompoen, afgewerkt met een vanille olietje en pompoenpitjes. Het originele recept van Sergio Herman vroeg om butternut pompoen maar omdat ik er geen kon vinden had ik geopteerd voor babypompoen. Dat was een beetje onhandig om te eten omdat de schil van de babypompoen niet eetbaar is, en die van een butternut wel. Maar daar kwam ik pas een paar dagen later achter. Volgende keer ofwel butternut met schil of babypompoen zonder de schil serveren!
De pompoenpitjes voegden een crunchy dimensie toe die heel aangenaam was in de mond.

IMG_3371bc.JPG

 

En dit was ons hoofdgerecht, het oogde niet alleen mooi en eigentijds, het was vooral ook hemels van smaak. Hertenkalf met een stamppot van witloof, geserveerd met een slaatje van witloof, appel en rode biet, wederom een subliem "gerechje" van Sergio Herman. Ik ben fan van die man zijn keuken!
In het glas een Chileense Merlot, La Capitana Vina la Rosa, € 6.99 bij Delhaize. 

 

IMG_3376bc.JPG

En dan als afsluiter, voor de zoetebekjes, Foresta Nera tiramisu. Technish gezien een "tiramisu" vanwege de mascarpone en de boudoirkoekjes, weliswaar zonder koffie of Amaretto maar met een frisse toets door de noordkriekjes en het kriekenbier, geserveerd met een siroop van kriekenbier. In één woord zalig!

Dit is in ieder geval een menuke dat ik nog wil klaarmaken dit seizoen!

 

 

09:47 Gepost door Jientje in Eten en drinken, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

06-03-09

Kokenetentje spelen voor Peter Goossens

IMG_6952jc


Er springt hier en daar nog wel een konijn uit een hoge hoed precies.
Of hoe de kijkers natuurlijk ook voor een deel door de camera gemanipuleerd worden? Ze tonen toch alleen fragmentjes van een groter geheel  natuurlijk hé? En wij oordelen op die stukjes die ze laten zien?
De kritiek is niet mals, maar dat is om 't kaf van 't koren te kunnen scheiden. Wie sterk genoeg is krabbelt recht na een opdoffer, dus ...

Want wie me in de eerste aflevering tegenviel kwam dikwijls verrassend over in de tweede aflevering..

Neem nu het piepjonge koppeltje uit Kortrijk.
Blijkt hij ineens toch iets lekkers op het bord te kunnen toveren.
Met pure smaken en eenvoudige produkten.Geen gegoochel met foie gras.
Goed zo!  Want daar ligt al een onderscheid vind ik.
En ze waren geen van de twee op hun mondje gevallen ook, schitterend!

En "Omnivoor" Limburg bleek dan ineens maar heel middelmatig .
Hun concept is dat ze geen concept hebben, en 't is vooral heel duidelijk...
dat 't onduidelijk is. Ahum!  Zelfs aan de keuken is nog werk zo 't schijnt.
Het zàg er anders wel mooi uit, maar kalfszwezerik met vijgen? Hmm?  

En of er in La Scène een blijspel of een drama zal opgevoerd worden zal de toekomst moeten uitwijzen. 't Is te hopen dat ze heel snel een goeie chef uit hun hoge hoed zullen kunnen toveren. Peter Goossens hoopt dat ook denk ik! Wat ze nu weer bij mekaar geprakt hadden was écht niet te doen!
Ze hadden het belang van het koken een beetje onderschat zeiden ze!
Ja man!! Het gaat hier toch wel over een restaurant? Geen fotogalerij, toch?

Allee ja. Ze zijn niet alleen. 't Is misschien een troost voor hen.
Voor Peter Goossens niet vrees ik.
Maar de zusjes doen toch iets meer moeite. Je leert nu wel geen restaurant runnen door op een bevriende kok zijn vingers te kijken, maar 't is iéts.
Alles is te leren, en ze krijgen genoeg kansen en begeleiding.
Waar een wil is is een weg, dat hoor je me zeker ook zeggen.
Ze zullen waarschijnlijk ondertussen al wel eens gegoogeld hebben om het verschil tussen foie d'oie en foie de canard op te zoeken. Zou toch moeten.

En dan heeft Turnhout héél mooie troeven in handen.
De jongen kàn koken. Absoluut.
Hij weet wat hij wil. Hij wel.
Maar of de droom voor alletwee even groot is vraag ik me af.
Mijn maag krimpt er een beetje van als ik ze zie.
Maar ja, we zien natturlijk ook weer niet àlles!

Ondertussen vraag ik me wel stilletjes aan af hoe het met de winnaars van verleden jaar afgelopen is. Mama Micheline is al een tijdje geleden uit de zaak gestapt las ik. En toen we onlangs in Leuven waren zagen we tot onze verbazing dat de Hoogeschool over te nemen staat.
Dit staat ondertussen ook op deze website. 


Einde van een mooie droom?
Of was 't geen droom meer?  

17:36 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (8) | Tags: mijn restaurant |  Facebook |

04-03-09

Alice in Wonderland.

Lees eerst de roze tekst, en klik dan pas het filmpje aan ok?

Zin in een lekker receptje?
Okee, here we go.

STAP 1
-Je bakt een kersentaart.
-Je weekt die taart gedurende acht uur in lauwe melk om de smaak eruit te trekken. Snap je? Een beetje zoals je met een vanillestok doet eigenlijk.
-Je zeeft het boeltje, (want 't ziet er niet uit), en dan voeg je er nog een poedertje aan toe om de melk in een soort gel te veranderen.
-Je kleurt het brouwsel knalroze met de nodige kleurstof. Tot zover stap 1.

Je herhaalt dezelfde procedure nog een aantal keer maar dan met andere smaken, pudding, warme beboterde toast, caramel en ananas.
De bedoeling is dat dit roze toverdrankje  in laagjes in een glaasje geserveerd wordt met een rietje, en dat je de lagen één na één kan proeven.

Geniaal hé?
Klinkt lekker hé?
Het is geinspireerd op het sprookje van Alice in Wonderland.
Het drankje dat Alice deed krimpen als ze 't dronk.
Inspiratie voor iets nieuws kan uit wonderlijke hoeken komen soms...

Maar 't is nog niet alles, er is nog één smaakje tekort.
Er moet met nog een laagje gebakkenkalkoenbillengel bij.
De MISSING LINK!  
Je bakt kalkoenbillen, en volgt dan stap 1, zoals hierboven beschreven
En die gebakkenkalkoenbillengel moet dan tussen de kersentaartengel en de ananasgel verstopt worden. Alle laagjes zijn immers even roze.

Klik nu maar het filmpje aan, alles zal je duidelijk worden...
Oh um vraagske: uit hoeveel lagen is 't drankje samengesteld?

Dit roze Alice In Wonderland toverdrankje krijg je als aperitief geserveerd bij een lunchke van 145 Euro per persoon.

Ik weet niet, ben ik dat alleen, maar ik word een beetje misselijk.
Jullie ook?
Precies of je maag krimpt of zo?

Mag ik jullie voorstellen?
Driesterrenchef Heston Blumenthal.
Zijn restaurant, " The Fat Duck" staat tweede op de wereldranglijst. 
Samen met El Bulli een van de grondleggers van de moleculaire keuken. 

Deze genie heeft zijn restaurant verleden week een hele week moeten sluiten omdat zijn klanten ziek geworden waren.
Ze moesten overgeven.

Dat verwondert je toch niet zeker!!!

23-02-09

Bongo met bubbels

Ontbijt met bubbels, en dan nog midden in de week ... zalig gewoon.
We hadden niet alleen Valentijn te vieren, maar ook het feit dat we onlangs zeventwintig jaar samen lief en leed delen ...

 


IMG_2073jc

 

We hadden onze keuze laten vallen op Cosy Cottage in Dendermonde.
Langs het paadje van de tuin kwamen we van het drukke verkeer op de grote baan in een oase van groen en rust terecht.

IMG_2062jc

Een veranda met zicht op de tuin doet dienst als ontbijtruimte.
De heer des huizes verzorgt de bediening, en laat ons plaatsnemen aan de lange tafel die heel mooi en stijlvol gedekt is.
 

IMG_2043jc


Eerst een glaasje cava ... zalig.
En een perfect spiegeleitje met een sneetje spek om te beginnen.
Het ontbijt in buffetvorm  staat uitgestald op een oude werkbank, en er is werkelijk aan alles gedacht ...

IMG_2047jc

Grof brood, Frans brood, pistoletjes, mini koffiekoekjes, croissantjes,
het broodassortiment alleen al is om te watertanden
.

 

IMG_2056jc

IMG_2055jc

En op het buffet is aan àlles gedacht. Verse fruitsla, twee soorten yoghurt waaronder deze heerlijke vanilleyoghurt, gerookte zalm, kaas, vleeswaren ... Voor de zoetekauwen zelfs Dendermondse vlaaien, huisgemaakte confituur, hagelslag ... tot en mét Cote d'Or chocolade om op te snoepen bij dat allerlaatste kopje koffie...

Puur verwennerij is het daar ...

19-02-09

Over Adam en Eva en appeltaart.

"Je moet me helpen schat", zegt Adam wanneer hij met een bedenkelijk gezicht van de weegschaal stapt. "Ik wil vermageren, 't kan niet meer zijn!"

Twee kilo later zijn de goede voornemens het enige wat weggesmolten is.
" 'k Heb worstebroodjes meegebracht schat."
" Hebben wij nog een dessereke?"
" Zal ik naar de bakker gaan?" 
Probéér maar op je lijn te letten met zo iemand in huis, zucht Eva.
Terwijl het haar best wel aardig lukt. Maar niet zonder moeite.

IMG_6589


Het wekelijkse boodschappen doen in de supermarkt  lijkt wel steeplechase. Maar dan met een onwillig paard. 

Schat, wat denk je, ... appeltaart, ziet er wel lekker uit hé?
Hé toè, we gaan vanavond al uit eten, en dan nu nog àppeltaart?
De appeltaart wordt terug naar de toog verwezen, en het humeur zakt.

Dat Eva Adam indertijd zou verleid hebben met een APPEL?
Vergéét dat maar!  

Eén metertje verder keurt hij een brik chocolademelk.
Dàt STIKT van de suiker steigert Eva.
Ik mag hier NIKS mompelt Adam nors.
Adam zijn humeur heeft het vriespunt bereikt.
En Eva haar geduld ...  het kookpunt.

De rest van de boodschappen doen ze elk aan een kant van de supermartkt. En aan de kassa legt hij snel zijn buit in de kar. 
Eva doet of ze niks gezien heeft.

 

18:25 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (9) | Tags: knipoog |  Facebook |

29-12-08

Blauwe maandag, amuseer je!

Nog volop in feeststemming ...
Als je nog moest op zoek zijn naar een paar lekkere ideetjes voor een klein voorgerechtje of een hapje ...  Hier alvast enkele suggesties ...

IMG_2784c

Een soepje voor een amuseke hoeft helemaal niet veel werk te kosten.
Vries gewoon de rest van een feestelijk aspergesoepje, of een vissoepje of wat dan ook in, serveer het in een leuk mokkatasje, en voilà!

IMG_9110jc

Of deze, een rolletje van gerookte zwaardvis, maar het kan evengoed met gerookte zalm of zelfs heilbot, met wat garnaaltjes.
In het glaasje een guacomole van avocado, da's voor vier personen:
één avocado, wat citroensap, zout en peper,
... mixen in de klein blender, en klaar!
Serveer in een aperitiefglaasje, strooi er wat garnaaltjes op, voilà ...

20080918_763j c

En deze hier, kabeljauwpareltjes (Delhaize, visafdeling),
krabsla in het glaasje, een tartaarsausje, en een rode bietblaadje...
Meer moet dat niet zijn.

Fijne feestdagen!

 
DatumTitel van postSkynet BlogNicknameTags
29/12/2008Blauw Tuurke  tuur-4-10-2008TUURKE  
29/12/2008blauwe vrede!  mijn-levende-fotob...yvetje & co  
29/12/2008Sta eens even stil  tussendoortjesFleur  
29/12/2008Laatste blauwe maandag van 2008  teamblueVrouwkelief a...  
29/12/2008Blauwe maandag, mijmeringen...  makenanasdayNana  
29/12/2008Foute cadeaus  ninneNinne  
29/12/2008Adelijk blauw.  pietluttigPiet  
29/12/2008goede morgen  dekindertjesmagda  
29/12/2008Blauwe ruis  vedovaCatharina  
29/12/2008Blauwe maandag, amuseer je!  hemelhuisjeJientje  
29/12/2008geen Blauwe Maandag  oma-moetjeomamoetje  
29/12/2008open geest,open hart!  mamaguusjeguusje  
29/12/2008Een echte blauwe maandag!  mizzdmizzD  
29/12/2008Blauw voor een jongen  tussendoortjesFleur  
29/12/2008Glaasje op ...  p-tersfotosP-TER  
29/12/2008roestblauw  m-artm.soille  
29/12/2008Love is in the air ...  mamapippa... Mamapippa...  
29/12/2008De dikke en de dunne ...  mamapippasdieetdag...... Mamapippa...  
29/12/2008Het blauwe eendje ...  minipippaxXx Minipippa...  
29/12/2008de smurfen!  lady-vLady-V  

08-12-08

Blauwe Maandag.

IMG_8732jc

Normandië, één van de weinige streken in Frankrijk waar ze geen wijn produceren omdat het daar te frisjes is om druiven te kweken.
In de plaats hebben ze kilometers boomgaarden met appelen en peren, en daar maken ze andere godendranken van.
Er is de cider, de welbekende schuimwijn op basis van appeltjes, de poiré, gemaakt van peren, pommeau is aperitief met appelsap en calvados, en dan is er natuurlijk nog die heerlijke calvados zélf.
Al het het goede van een appeltje, gevangen in een lekker drankje.

En dan nog efkes een lekker receptje: "Kip uit de Vallée d' Auge"

Nodig voor vier:
1 graankip
70 g geklaarde boter
10 cl calvados
4 appelen
250 ml room
zout en peper.

De kip in 8 stukken verdelen en kruiden met peper en zout.
De oven voorverwarmen op 180°C.
40 g geklaarde boter verwarmen in een gietijzeren cocotte,
en de kip  langs alle kanten mooi laten kleuren.
Gedurende 25 minuten in de oven laten garen.
Het overtollig vet afgieten, en blussen met de helft van de calvados.
Warm houden.
De appeltjes schillen en in vier verdelen. Met de ret van de geklaarde boter laten kleuren, en warm houden.
De pan déglaçeren met de rest van de calvados en even laten inkoken.
Bij de kip gieten in de cocotte.
Alles terug aan de kook brengen, en room toevoegen.
Even laten opkoken om te binden.
Op smaak brengen met peper en zout.
Serveren met verse pasta of gebakken aardappeltjes.

Tip: Geklaarde boter is gesmolten boter waar de melkresten uit verwijderd zijn. Dit heeft als voordeel dat je op hogere temperatuur kan bakken en dat de boter niet zwart wordt, terwijl je toch de lekkere smaak van boter kan behouden. Gewoon op een zacht vuurtje laten smelten en afschuimen.
Hoe je dat best doet zie je duidelijk in 't volgende filmpje:

Goh, leuk!! Weeral een hoop kandidaten deze week!
Maar vergeet vooral niet om MEKAAR te bezoeken hé, want dit is eigenlijk gans de bedoeling van het Blauwe Maandag gebeuren!


 
DatumTitel van postSkynet BlogNicknameTags
08/12/2008Hollands blauw  tuur-4-10-2008TUURKE  
08/12/2008De string van den blauwe hunk!  mijn-levende-fotob...yvetje & co  
08/12/2008BLAUWE HUNK!!!  elsje2bElsje  
08/12/2008Blij en blauw!  leensdingetjesLeen  
08/12/2008Blauwe maandag  vrouwengedachtenVrouwtjelief  
08/12/2008Blauwe maandag, elk huisje...  makenanasdayNana  
08/12/2008Blauwe Maandag  oma-moetjeomamoetje  
08/12/2008Mijn moeder  ninneNinne  
08/12/2008Blauwe brandweer.  pietluttigPiet  
08/12/2008blauwe kerstdingetjes  mamaguusjeguusje  
08/12/2008Blauwe kerstsfeer  naniguiPatsy  
08/12/2008Blauwe Maandag.  hemelhuisjeJientje  
08/12/2008Not a blue wedding!  mizzdmizzD  
08/12/2008Blauwe kerstverlichting  tussendoortjesFleur  
08/12/2008Schitterende blauwe maandag!  teamblueVrouwkelief a...  
08/12/2008Zuid-afrikaanse wijn 'blauwe maan...  p-tersfotosP-TER  
08/12/2008blauw lichtje  m-artm.soille  
08/12/2008blue monday  heavenlypicturescallemie  
08/12/2008Recycling ...  mamapippaGeen pseudo  
08/12/2008blauwe maandag  heavencanwaitcallemie  
08/12/2008Blauwe maandag ...  missindyDikke knuffel...  
08/12/2008Mijn blauw vergietje ...  mamapippasdieetdag...Geen pseudo  
08/12/2008De blauwe Anubis brooddoos ...  minipippaxXx Minipippa...  
07/12/2008Bye bye bye  vedovaCatharina  

08:46 Gepost door Jientje in Eten en drinken | Permalink | Commentaren (13) | Tags: blauwe maandag |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende